Разпитаха охранители на взривилите се складове
Разпитаха охранители на взривилите се складове / netinfo

Софийската окръжна военна прокуратура разпита двамата служители от охранителната фирма на складовете за боеприпаси, които се взривиха тази сутрин. Досъдебното производство е образувано за военно длъжностно престъпление, съобщи шефът на военна прокуратура Спас Илиев.

Досъдебното производство засега е срещу неизвестен извършител, обясни Спас Илиев.

Образуван е за установяване на причините и обстоятелствата за възникнала авария в поделение 18250 – Челопечене, оглед престъпление 387, обвинение 2 – военно длъжностно. Има кризисен щаб, когато прецени, че ситуацията е безопасна, тогава вече започват екипите да работят.

Военни прокурори вече са разпитали двамата служители от охранителната фирма МОБА, собственост на Министерството на отбраната, които са били на смяна тази нощ и са напуснали охранявания обект при първите взривове. Те обаче са заявили, че нямат достъп до вътрешността на складовете и не знаят защо и откъде са се възпламенили боеприпасите.

Общо 6 души са се намирали в складовете в този момент. Останалите четирима засега не са разпитани във военна прокуратура. Прокурорите обаче са изискали цялата документация по охраната на обекта и графиците за дежурства на охранителите. По информация на военна прокуратура разглобяването на боеприпасите в складовете се е извършвало от служители на военното поделение, а частна фирма само е извозвала навън материалите.

Всичко за взривилите се складове в челопечене четете ТУК