Това е добро решение, съжалявам, че има депутати, които работят срещу интересите на българската армия, коментира военния министър Тагарев
Народното събрание одобри сделката по придобиването на 198 бойни машини, от които 183 "Страйкър" чрез директен договор между София и Вашингтон. Решението бе прието със 134 гласа "за", 55 "против" и 2 въздържали се.

"Това е добро решение и аз наистина много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на българската армия", заяви  министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод разискваното от парламента придобиване на американски бронирани машини "Страйкър".

Сделката е на стойност над 1,300 млрд. долара.

Кабинетът прие доклада на Тагарев за бойните машини „Страйкър“

Министър Тагарев отговори на критиките от страна на народните представители от "БСП за България" и от "Възраждане". Още в началото на дебата Борислав Гуцанов от "БСП за България" заяви, че подобно решение е "национално предателство", а колегата му Атанас Зафиров посочи, че с приемането на днешното проекторешение се  отменя решение на 44-ото Народно събрание и се приема ново, в което сумата, която се залага, е двойно по-голяма. Освен това постави въпроса как така договор за милиарди левове ще се подпише от директор на дирекция в Министерство на отбраната.

Стоян Таслаков от "Възраждане" посочи, че въпросните бойни машини, били наричани "афганистанските гробници". "Ще дадем 2,5 милиарда за едни машини, които в Афганистан са се превърнали в гробници и ковчези", посочи депутатът и отбеляза, че в България също се произвеждат такива машини, които са на въоръжение в други държави.

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане", каза, че това е много стар модел, използван от Морската пехота на САЩ, който бил спрян от производство. Той каза, че за тези пари могат да се закупят френски и немски модели и попита дали ще бъде изпълнено изискването за 20 процента индустриално сътрудничество. Костадинов каза, че това решение е престъпно и "Възраждане" няма да го подкрепи.

Тошко Йорданов: „Страйкърите“ гърмят като пуканки на фронта в Украйна

Министър Тагарев посочи, че ако депутатите бяха слушали докладите на парламентарните комисии, те са щели да получат отговори на много от въпросите, които са били поставени. "Очевидно за вас това не е важно, по-важно да си водите пропагандата", каза Тагарев. Той посочи, че няма никакво значение дали министър или заместник-министър ще подпише договорите. Министърът подчерта, че този процес продължава повече от десет години и припомни, че първите технически задания са разработени през 2012 г.

"Този подход е добър и можете днес да вземете едно разумно и добро решение за българската армия", смята Тагарев.

Той уточни, че около 40 процента от човекочасовете по производството на машините ще бъдат положени тук, в България. Министърът каза, че у нас ще бъде изграден Регионален център за ремонт и поддръжка на машини "Страйкър" за Европа.
Десислава Антова/БТА