/ БГНЕС
Задържаха сина на убития в събота мъж в столичния квартал Павлово. 24-годишният Севелин Николов направил самопризнания пред разследващите, че рано сутринта в събота отишъл до жилището на баща си, позвънил на вратата и след отварянето му нанесъл множество удари с нож. Според разследващите влошените отношения в семейството и натрупаната омраза са основната причина за убийството, а Севелин от много време се заканвал пред приятели, че ще убие баща си. От полицията съобщиха, че има данни бащата – 51-годишният Георги Николов, да е проявявал агресия към сина си и към майка му, с която се развели преди няколко месеца.

Откриха тялото на мъж с прободни рани в дома му в София
 
Убийството е извършено около 01:00 ч. в нощта на петък срещу събота. 24-годишният Севелин Николов бил на среща с приятели, където според разследващите употребил наркотици. Един от приятелите му го закарал до жилището на Георги Николов в квартал „Павлово”, а след убийството Севелин изхвърлил оръжието и дрехите си в реката, съобщи директорът на СДВР ст. к. Ивайло Иванов:
 

БГНЕС


„Отишъл е преднамерено с тази цел, но се е подготвил. Взел си е резервни дрехи, за да се преоблече. Личи, че е обмислено. Не е плод на емоция или моментно настроение. Начинът на извършване на престъплението ни насочи да е извършено от близък човек, нямаше влизане с взлом. Починалият беше по бельо, което означава, че е отворил на някой познат, бил си е легнал. Няма данни за кражба, грабеж. Заради това започнахме работа с близките хора, които бяха в София. Стигнахме до самопризнания от извършителя“.

Изправят пред съда обвинения в убийство на родителите си Венцеслав Караджов
 
По думите на Иванов най-вероятната причина за убийството е лошата семейна среда. Според разпитите на свидетели Севелин от много време се заканвал, че ще убие баща си:
 
„Първоначалните данни, които имаме, средата не е била добра. Те са се развели, имало е агресия от страна на убития над сина, над майката. Много омраза се е насъбрала. Основният мотив, който изтъква той, е омраза“, каза още директорът на СДВР.
 

БГНЕС


Към момента Севелин Николов е задържан за 72 часа и вече му е повдигнато обвинение за умишлено убийство. Той е внук на Василка Николова – директорът на училището, в което е учел Йоан Матев, обвинен в убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. През февруари полицията и прокуратурата проверяваха дали Николова е знаела, че убиецът е Матев, който се укрива в продължение на близо 2 години преди да бъде заловен.

Апелативният съд остави в ареста Йоан Матев
 
Във вторник за пореден път ще бъде разгледана молбата на Йоан Матев за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража”. Все още няма внесен обвинителен акт срещу Матев в съда, а от защитата му настояват, че изтича максималният срок от 8 месеца, в който той може да бъде държан в ареста.

Според градския прокурор на София Емилия Русинова обаче по обвинението на Матев срокът е година и половина. По думите й разследването е приключило още в края на юли, но оттогава досега именно защитата умишлено бавела внасянето на обвинителния акт.