Разкриха лихвари в ромските квартали на Пловдив и Пазарджик
Разкриха лихвари в ромските квартали на Пловдив и Пазарджик / Sofia Photo Agency

В населените с роми квартали на Пловдив и Пазарджик са разкрити лица, извършващи незаконна лихварска дейност. Това съобщи пред журналисти специален агент от ДАНС за Пловдив Ангел Стоев. Той поясни, че акцията е проведена днес сутринта в двата града от служители на ДАНС и полицията.

Акцията е била наблюдавана от Пловдивската апелативна прокуратура и окръжните прокуратури в Пловдив и Пазарджик. Установено е, че лихвари са давали заеми на хората от ромските квартали с висока лихва, като са им прибирали в залог лични документи. Претърсени са общо 11 адреса.

В Пазарджик лихварите са задържали 46 лични карти, 101 дебитни карти, три международни паспорта и списък с имена на хората, собственици на тези документи. Арестуван  е 37-годишен мъж, след като било установено, че е преправил газовия си пистолет в боен. В Пловдив у лихварите са открити 167 лични карти, 29 дебитни карти, два международни паспорта, един талон за МПС, и още един газов пистолет, който е бил преправен в боен.

„Имаме данни, че лихварите са влезли в контакти с представители на политически партии, като са им предложили да им продадат гласове на своите клиенти на предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание. Проведохме тази акция, за да пресечем още в зародиш техните опити за търговия с гласове", заяви Ангел Стоев. Апелативният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов добави, че лихварите ще бъдат подведени под съдебна отговорност за задържане на лични документи на своите клиенти, както и за незаконно отпускане на заеми. Административна отговорност ще се търси и от лицата, които са предоставили своите лични документи.  

Други новини от Пловдив