/ БГНЕС
Антоана Филчева разказва как се е разминала с падащата фасада на мола
98956
Антоана Филчева разказва как се е разминала с падащата фасада на мола
  • Антоана Филчева разказва как се е разминала с падащата фасада на мола
Няма данни за пострадали хора при снощния инцидент, при който ураганен вятър откърти голяма част от изолацията на мол "Ларго" в центъра на Благоевград. Истински късмет е, че в тези минути наоколо не е имало пешеходци.  
 
Търговският център работи и през почивните дни. В сградата, освен магазини, има и две заведения. Днес молът е затворен, а огледите продължават.

Вятърът събори фасадата на мол в Благоевград (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вятърът събори фасадата на мол в Благоевград
БГНЕС

Ситуацията обобщава областният управител Бисер Михайлов: "Източната част на фасадата е компрометирана в значителна степен и днес продължава създадената организация по отношение на обезопасяването на района около сградата. Служители на Областната дирекция на МВР от сектор "Охранителна полиция" с четири автомобила са на място и екипите не допускат преминаване на хора покрай сградата".
 
Антоана Филчева - тийнейджърка, която снощи по времето на инцидента е била в мола и на два пъти на косъм се е разминала с най-лошото, разказва: "Около 18 часа се бяхме разбрали с няколко приятелки да се чакаме пред мола, но започна да духа силен вятър и влязохме вътре. Бяхме застанали между двете врати, които са със сензори за отваряне. Дойде един от охранителите и каза да излезем, защото пречим на движението и вратите стоят отворени, при което излязохме отвън. Чухме шум, самата фасада започваше леко да се клати. Ние излязохме точно отпред, където по-късно падна фасадата. С една от приятелките ми започнахме да казваме на хората да влизаме вътре, защото усещахме, че ще стане нещо. 30 секунди след това цялата фасада падна. Усещаше се мирис. Шумът при първото падане не беше много силен".

Вижте снимки от инцидента

Вятърът събори фасадата на мол в Благоевград
БГНЕС

Следва обаче второ падане на част от фасадата: "След първото падане ние бяхме застанали вътре в самото фоайе, близо до кафето. Един от барманите излезе и ни каза, ако искаме да напуснем мола, да минем през кафето и да излезем отвън. Ние го послушахме. Застанахме не съвсем близо до мола и видяхме след 5 минути да пада и другата част на фасадата, която беше при кафето. Така за втори път извадихме късмет. Паника имаше, но хората се стараеха да не я показват. Човек отвътре веднага дойде да види дали има пострадали. Хората се притесниха, но имаше бърза реакция и на линейките, и на пожарната".
 
Тепърва ще се изясняват причините за инцидента. Вятърът снощи в Благоевград бе силен, но няма щети по други сгради. Мол "Ларго" всъщност е бившият магазин ГУМ, строен в миналия век. Преди години магазинът бе отдаден на концесия.