/ ThinkStock/Getty Images
Разказът на майка, чието дете е отвлечено от бащата
99516
Разказът на майка, чието дете е отвлечено от бащата
  • Разказът на майка, чието дете е отвлечено от бащата
Повече от два месеца след като баща отвлича дъщеря си, те все още не са намерени. По данни на МВР не са напускали страната, но от двамата няма следа. Майката на 7-годишната Мария разказа пред Дарик, че не е получавала никаква информация от полицията. По думите й служителите на СДВР само й казвали да бъде спокойна и че все пак детето е с баща си, така че да не се притеснява много.
 
Друга майка пък разказва, че вижда детето си един път в месеца, защото неговият баща е ограничил изцяло контакта и с него. И двете жени споделят, че съдебни процеси и сигнали за проблеми в семействата им са подавани още от преди две години. Въпреки това едната не знае къде се намира детето й от повече от два месеца, а другата вижда своето само за по един час в месеца.

Полицията издирва 7-годишно момиченце и баща му

издирвани баща и дете
МВР

Даниела и Христо Седмакови заминали да живеят в Англия през 2008 година. Там мъжът специализирал кардиохирургия. Няколко години по-късно им се родила дъщеричка. Днес Мария е на седем години. През 2016 година Даниела решила да се раздели с Христо, защото по думите и той станал много агресивен. През последните две години двамата се борят за дъщеря си. Съдът в Англия решава попечителството им да е съвместно. Малко след това решение на съда през 2016 година обаче Христо отвлича дъщеря си, като заминават на екскурзия в Париж, от която така и не се връщат. Даниела успява да ги намери в България, като се започват поредните съдебни процеси, а майката на детето може да го вижда само два пъти в месеца.

На 21 август тази година в сила влиза решение на Софийски градски съд, че Мария трябва да се върне в Англия, където живее и майката. Детето обаче отново е отвлечено от баща си. Никой не ги е чувал и виждал от тогава. Даниела разбира, че Христо е напуснал работа. И се опасява, че бившият й съпруг отново е изчезнал с детето.  Даниела веднага сигнализира в полицията. Обявяването на бащата и детето за общодържавно издирване е забавено поради многото процедури, които всички институции трябва да спазват. След 2-3 седмици на напразни надежди и липса на следи, полицията съобщава на медиите за издирваните Христо и Мария, без подробности.

Двойно убийство разтърси страната

майка дете
ThinkStock/Getty Images

 
"Първоначалната реакция на всички е, че това е един малък семеен скандал, а това не е така. И тази седмица отшумява, а следващата се надявам отново. Молих полицията, която пита защо да го търсят, като детето е с баща си. Да, но аз не съм го виждала от много, много седмици, не съм го чула, не знам какво се случва с него. За тях това не беше проблем", казва Мария.
 
Така детето и бащата не са открити и до днес, въпреки че полицията твърди, че те не са напускали територията на страната ни.

Чуйте репортажа по темата в прикачения звуков файл