Расте броят на сигналите за наводнения, 1000 дка край Дъбене вече са под вода
Расте броят на сигналите за наводнения, 1000 дка край Дъбене вече са под вода / снимка: DarikNews.bg, архив
Кметът на наводненото село Дъбене Вълко Шойлеков пред Дарик
53833
Кметът на наводненото село Дъбене Вълко Шойлеков пред Дарик
  • Кметът на наводненото село Дъбене Вълко Шойлеков пред Дарик

Карловското село Дъбене беше спасено от наводнение, след като проливните дъждове пробиха дигата на река Мурла. Благодарение на бързата реакция на кмета и местни доброволци, водата не е стигнала до къщите в селото. Към този час продължава укрепването на брега на реката, съобщи за Дарик кметът на Дъбене Вълко Шойлеков.

„Положението е овладяно. Засега е спокойна работата. Чистим, където няма задръствания и укрепваме дигата”, обясни той. Между 500 и 1000 дка ниви край селото са залети от река Мурла, обясни кметът. Заради проливните дъждове нивото в коритото се е вдигнало и дигата е била пробита на няколко места.

На 8 май село Дъбене беше ударено от приливна вълна на местната река Мъртвица, а 47 къщи бяха наводнени.

Значително са се повишили нивата на реките Осъм и Вит поради непрекъснатите валежи в Ловешка област, съобщиха от областната администрация.

Направените измервания от Хидрометеорологичната обсерватория показват, че за едно денонощие нивата са надхвърлили средните стойности с над 20 см. За района на Тетевен-Рибарица това повишение е над 40 см, като нивото е стигнало 200 см. Покачването на водите на реките все пак остава под критичните нива, категорични са експертите. Нивата в останалите пунктове на измерване са както следва:  на р. Черни Вит - 126 см, на р. Осъм при Троян - 147 и при Ловеч - 174 см.

По разпореждане на областния управител Ваня Събчева кметовете на общини са информирали за готовността им за реагиране при възникване на предпоставки за наводнения. Поддържа се информационен обмен с Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, съгласно аварийните планове на
потенциално опасните язовири.

Разпоредено е да се организира директно наблюдение на язовирите за рязко повишаване на водата в тях. Обърнато е особено внимание на водохранилищата „Крушуна”, „Добродан” и „Пазар дере” (с. Голец), където междуведомствената комисия е констатирала в предните дни завиреност до кота преливник.

Реките Вит и Чернялка и язовирите в община Плевен са поставени под постоянно наблюдение заради обилните  валежи. Това съобщи зам.-кметът Антон Босилков. Нивото на реките се докладва в общината на всеки два часа, посочи заместник-кметът на Плевен.

Босилков уточни, че река Вит има повишение на нивото, но не създава опасности за заливане до момента, а нивото на река Чернялка е ниско. Всички язовири са с отворени изпускатели и водата от тях изтича контролирано. Поради повреда на изпускател само язовир „Бохот-4” се оттича от преливника, но също не създава проблеми.

Има подготовка за бърза реакция при необходимост, каза Босилков. Подготвени са 500 чувала, пълни с пясък, за построяване на диги на застрашени речни участъци. Днес са доставени още 3000 чувала, които от утре ще бъдат пълнени с пясък и ще бъдат резерв за аварийни действия.

От полунощ до 15.00 ч. днес количеството валежи от дъжд, паднали в Русе, са 21 л/кв.м, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. От там посочиха, че количеството е три пъти повече от средното за денонощие, което се отчита през летния сезон.

Към момента няма опасност от преливане на река Русенски Лом, заяви началникът на общинския отдел „Управление при кризи” Спасимир Димитров. Река Янтра също не е проблематична на територията на общините Бяла и Ценово, обясниха от двете местни управи.

Нормална е обстановката в община Търговище въпреки продължителните валежи, съобщиха от администрацията. Няма данни за щети и наводнения. Кметовете и кметските наместници са натоварени да следят нивата на реките и деретата в района.

Падналото количество дъжд от 17 до 28 май е 92 л/кв.м на станцията в Александрово, а за последните 24 часа то е 5,8 л/кв.м. Системата за навременно оповестяване на наводнения регистрира 0,25 см ниво на река Сива край село Лиляк и 0,77 см на река Врана при Кариерата в местността „Боаза”. Според специалистите отчетените стойности са в границите на нормалното.

В Търговищка област валежите са неравномерни, съобщи Красимира Стойчева, ръководител на Метеорологичната обсерватория. Най-големи количества - 95 л/кв.м, са измерени в омуртагкото село Врани кон, а най-малко - 18 л/кв.м., в Гърчиново, община Попово. По-значителни са валежите в района на община Антоново - 41 л/кв.м. Общият валеж в областта от началото на месеца досега надвишава нормата за сезона, коментира Стойчева.

Към момента няма опасност от преливане през язовирните стени на водните съоръжения на територията на община Шумен. Язовирите са под постоянен контрол от наематели и от кметове на населени места, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

В изпълнение на решението на Общинския съвет изпускателният кран на язовир Салманово е отворен през цялата година. 50% свободни обеми имат потенциално опасните язовири в Белокопитово и Лозево. Достатъчно свободни обеми имат съоръженията в селата Ивански, Друмево, Овчарово, Илия Блъсков. През преливниците на язовирите „Царев брод”, „Велино” и „Костена река” нормално преминават минимални количества вода.

Обстановката в област Бургас е спокойна, съобщиха от областната управа. Деветте язовира - „Порой”, „Ахелой”, „Трояново”, „Крушево”, „Церковски”, „Скала 1", „Скала 2”, „Барган” и „Детелина”, които са в управление на „Напоителни системи”, са под непрекъснато наблюдение, с наполовина свободни обеми и при необходимост се изпускат контролирано.

Наблюдават се и общинските водоеми. Преливат с малки количества язовирите „Камчия”, „Ясна поляна” и „Ново Паничарево”, което е в рамките на допустимите норми. Няма данни за преливания и критични ситуации по черноморските реки, както и за засегнати населени места.

Средно с 50 см са по-високи нивата на реките в Столичната община, съобщиха от дирекцията „Общински земи, гори и поземлени отношения”. Най-значително е повишението на речното ниво на река Владайска - с 60 см. С между 10 и 20 см е по-високо нивото на река Искър в участъка й в Столичната община. Няма промяна в нивата на язовирите около столицата. Единственият регистриран проблем е при река Суха Лещница, която разруши мостово съоръжение в с. Владая.

За Югозападната част на страната от сектор „Пътна полиция” предупреждават, че има опасност от свличане на земна маса и камъни в района на Кресненското дефиле и планинските райони в Благоевградска област заради падналите проливни дъждове.

Между санданските села Петрово и Голешово пропадна участък от третокласен път. Трасето е затворено за движение на моторно-превозни средства, съобщиха от пресцентъра на полицията. От тази сутрин комисия, назначена от началника на Областно пътно управление в Благоевград Иван Кунев, извършва оглед на място. Ще бъдат предприети мерки за разчистване на пътя и ремонт на компрометираните участъци.