По думите му между 17:30 и 18:00 ч. на датата на катастрофата е имало лек пътен инцидент с участието на Семерджиев
Министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков съобщи на брифинг, че служителка на МВР е съдействала на Георги Семерджиев във връзка с жестоката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени.

По думите му тя е служителка в едно от районните управления в столицата и има отношения със Семерджиев, като се очаква да бъдат установи какви точно са тези взаимоотношенията им.

"Нали знаете какво правят в такива случаи, когато са втренчени в някой? В болничен е", каза министърът. 

Комисар Тенев обяви кое е първото нещо, което е видял в джипа минути след катастрофата

"Ще изясним в детайли случая, свързан с Георги Семерджиев, включително, ако има съпричастна дейност на служители на МВР, както и всички случаи, за които имаме съмнение, че са били неглижирани. И това дали някой не е причинил косвено този трагичен инцидент. Имам предвид факти, които са известно вече на МВР. Оказа се, че този човек е без книжка от 2005 г. До ден-днешен той е управлявал различни превозни средства, без да има документ. По отношение на него са предприемани десетки действия на органи на МВР, включително са изпращани материали в прокуратурата за образуване на досъдебни производства", подчерта Рашков брифинг 

"Имаме безспорни данни, че Семерджиев се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария. След проверка, ние получихме данни, че Швейцарската конфедерация не е издавала на този български гражданин подобен документ. С този документ той се е представял при няколко проверки, като при една от тях той е избягал", обясни той.

"Днес с моя заповед съм разпоредил на инспектората в МВР да предприемат незабавни мерки за всички случаи, в които Семерджиев е бил спиран за проверка и да установим какво отношение има спрямо него - дали има някакъв резултат от действията на МВР", допълни Рашков.

По думите му започват масирани проверки на МВР за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.

"Надявам се и на съдействието на обществеността - моля гражданите, които стават свидетели на неадекватно поведение на пътното платно, да информират на тел. 112. Между 17:30 и 18:00 ч. на същата дата, когато е станал трагичният инцидент, е имало лек пътен инцидент, при който един български гражданин е преценил, че за такава дребна повреда, каквато му е причинил Семерджиев, не е необходимо да съобщава на органите на МВР", каза още вътрешният министър в оставка.

Правителството обяви война на всички рецидивисти зад волана, започва мащабна акция

"Днес едно от моите разпореждания беше незабавно да се изясни този случай в детайли - кои са били служителите, които са спрели за проверка Семерджиев, какво точно са извършили при тази проверка, как се е случило така, че той е успял да избяга, дали са го преследвали, проверявани ли са камери и други подобни факти. Бъдете убедени, че в момента, в който се направят конкретни изводи и ако те подсказват за неспособност да се управляват полицейски функции, аз като министър ще направя всичко възможно да се разделя с тези служители", категори1ен е Рашков.

Той коментира и детайли от съдебното минало на Семерджиев.

"Преди известен период от време той е бил заловен с около половин килограм марихуана и 400 гр. кокаин. За това нещо, процесът не е протекъл по общия ред. По предложение на прокуратурата, процесът е протекъл по реда на споразумението. Договорили са се прокурора и Семерджиев, с неговия защитник са договорили 8 месеца "лишаване от свобода". Осем месеца. Сега се установи, че след като е излязъл от затвора, той се води на адрес под Пети район в столицата и е нямало никакво полицейско наблюдение по отношение на този човек, защото видите ли по обяснението е, че той е бил само там регистриран, но понеже не бил в добри отношения със неговите родители, той не живеел там, а живеел някъде. А там под Пети район е има една криминална служба, която трябвало да знае, че той е освободен от затвора и да има контрол над него", разказа Рашков. 

"Днес не стана ясно тази служба дали е упражнявала някакъв надзор над този човек и в какво се е изразявало. Тази криминална служба наблюдавала ли е този човек? Ако сумираме всичко, което е могло да бъде направено, а не е направено, аз мисля, че нямаше да стигнем до този инцидент сега", коментира още Рашков.