/ Президентство НР България
Държавният глава връчи годишната награда за духовен принос на името на Иван Вазов на писателя Владимир Зарев. Отличието е учредено от фондация „Основа-та“.

Президентство НР България

„За мен е изключителна чест да връча тази награда на български творец, който със силата на своето перо укрепва и разширява българското духовно пространство далеч отвъд Родината“, заяви Румен Радев.    

"Без творчеството на Иван Вазов трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим роден български език. От перото му се ражда съвременна България", заяви президентът Радев при връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов.

Събитието се състоя в Народния театър в рамките на отбелязването на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г.
 
В приветствието си президентът посочи, че Иван Вазов остава едновременно еднакво недостижим, и в същото време толкова близък за българите и продължава да ни учи кои сме. „Животът на Иван Вазов е неотделим от историческата съдба на България. Той е великият поет на българския възрожденски епос с неговите битки и герои, дръзновения и надежди, с крушенията и триумфите, но неизменно с Вазовската надежда в доброто бъдеще на Родината“, отбеляза държавният глава.
 
Президентът Румен Радев подчерта, че Патриархът на българската литература винаги е живял с народните вълнения, болеел е за хората, възпявал е забравените, учил е невръстните и е плачел с опечалените. „Неговите стихове са онази музика, с която обикваме омайната и сладка родна реч в детските години. Вазовото слово е и темел на нацията, върху който ние градим вече век и половина“, допълни президентът. Румен Радев припомни думите на българския писател: „…Чувствайте и пишете на български. Черпете вдъхновение не от чуждите души, а от българската, от богатата и здрава българска душа“ и благодари на всички, които грижливо пазят делото му и спомена за него вече 100 години след смъртта му.