Румен Радев и Красимир Каракачанов
Румен Радев и Красимир Каракачанов / БТА
Трябва да отделяме на Въоръжените сили и сектор "Сигурност" не по-малко внимание, отколкото на другите сектори като икономика, социална политика, здравеопазване, култура, защото без сигурност няма устойчиво развитие в останалите сектори. Това каза президентът Румен Радев след участието си в конференцията на началника на отбраната в София, на която се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2020 г.

Румен Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от БА за извършеното през годината и заяви, че техните усилия заслужават признание и благодарност, защото работят в сложна обстановка - все още с недостиг на ресурси, остаряла техника, предизвикателствата с COVID-19. Дори в тази обстановка военнослужещите изпълняват своите задължения, продължават да градят нови способности и участват активно в процеса на модернизация на Въоръжените сили, посочи президентът.

Държавният глава припомни, че е свикал първия КСНС, още през 2017 г., както и още два консултативни съвета, с ясни изисквания за решителни промени в нормативната база, за започване без никакви отлагания на процеса за модернизация, за въвличане на българската отбранителна индустрия, за програми за индустриално сътрудничество, за достигане на 2 процента от БВП за отбрана, за поставяне на военнослужещия във фокуса на развитието на въоръжените ни сили като екипировка, мотивация, социално положение, подготовка.

Радев: Не съм опонент на правителството - винаги съм бил обективен коректив

Днес можем да отчетем, че голяма част от тези процеси са в ход благодарение на упоритата работа на ръководството на МО, на Щаба на отбраната, на всички командири в БА, каза президентът.

Румен Радев изтъкна, че за последните 2-3 години въоръжените ни сили се развиват с темпове непознати от последните десетилетия.

Президентът обаче изрази безпокойство от някои тенденции, които по думите му не са в интерес на развитието на въоръжените сили. Сред тях той посочи намаляването на нальота на летците, които охраняват въздушното ни пространство, където очаква проблемът да бъде решен възможно в най-скоро време. "Има опасност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребителя. Закъснението е налице вече с бойната машина на пехотата", посочи президентът и допълни, че очаква да се навакса това изоставане.

Президентът поздрави министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че с активната му работа има сериозен напредък по изискването човешкият фактор да бъде във фокуса на развитието на въоръжените сили.

Радев поздрави също командирите за тяхната отговорна работа и допълни, че най-важното е, че няма тежки произшествия, свързани със загуба на човешки живот. Държавният глава заяви, че очаква още по-мотивирана работа и по-голяма прозрачност в кратките срокове при харченето на публичен ресурс за целите на отбраната.
БТА