Румен Радев
Румен Радев / БТА
"Не съм опонент на правителството. Винаги съм бил обективен коректив на това, което виждам и срещу това, от което негодуват българите". Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за казаното от вицепремиера Томислав Дончев, че държавният глава се е позиционирал като най-големия опонент на кабинета.

Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ, каза още Радев.

Борисов в Шипка: Някои идват тук веднъж в годината на 3 март, а ние ще им възстановим паметника

Той посочи, че оценката отразява всички неща, за които говори от началото на мандата и заради които хората протестираха - касаещи корупцията в България, уроненото върховенство на правото, задушената среда на медиите, политизираната съдебна система. Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор, каза президентът.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси след като участва в конференцията на началника на отбраната в София и се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2020 г.