/ БТА
Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента, проф. д.б.н. Диана Петкова, доц. д-р Георги Паскалев Сафев, арх. Костадин Сандев и Анжел Вагенщайн за техните заслуги в сферата на културата и науката.

"Само преди ден отбелязахме стогодишнината на Деня на българските будители. Този уникален български празник, с който почитаме хората на духа и съзиданието, които с думите и делата си будят сърцата и умовете на българите и тласкат България напред", каза президентът по време на официалната церемония в сградата на президентската институция. За мен е удоволствие да връча заслужени отличия на четирима от съвременните будители, допълни държавният глава. По думите му те са стожери на духа, съзиданието, стойностните каузи, креативните идеи и научни пробиви.

"Особена чест е да удостоя Анжел Вагенщайн за значимите му заслуги за развитието на страната ни, отстоявайки неотклонно, в продължение на десетилетия, в тежки времена ценностите свобода, просветеност и достойнство, както в своето творчество, така и в живота", заяви президентът. Той добави, че е убеден, че неговото духовно лидерство ще продължи да вдъхновява обществото.

Румен Радев отбеляза, че всеки един от отличените е част от духовната и интелектуална мощ на родината и всички те утвърждават авторитета на България извън граници на страната. Вие доказахте, че сливайки талант, всеотдайност, воля и кураж в името на общото благо и възхода - неминуемо се печели признание, каза президентът на наградените и допълни, че днешната церемония е израз на признанието на българското общество.

Проф. Диана Петкова изрази признателност и благодарност от името на отличените. Тя беше отличена за значимите ѝ заслуги към образованието и науката. Доц. Георги Паскалев Сафев беше награден за цялостния му принос в развитието на българското медицинско образование и по повод неговата 80-годишнина. Арх. Костадин Сандев получи Почетния знак на президента за приноса му в градоустройството на Благоевград и Банско и във връзка с неговата 75-годишнина, а Анжел Вагенщайн беше отличен за изключителния му принос към българската култура и духовно развитие и по повод неговата 100-годишнина, уточняват от президенството.
БТА