Румен Радев и виетнамския вицепремиер Чъонг Хоа Бин
Румен Радев и виетнамския вицепремиер Чъонг Хоа Бин / БГНЕС
България и Виетнам ще работят за възстановяване на активното двустранно сътрудничество в икономиката и образованието. За това се договориха държавният глава Румен Радев и първият заместник министър-председател на Виетнам Чуонг Хоа Бин, който е на работно посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата се срещнаха на "Дондуков" 2 и са подчертали "отличния двустранен диалог, взаимното доверие и приятелството, което свързва България и Виетнам".

През 2020 г. ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни и президентът Румен Радев е отправил покана към своя виетнамски колега - президента Нгуен Фу Чонг, да посети България заедно с бизнес делегация, която да се запознае на място с възможностите за инвестиции у нас. И Румен Радев, и Чуонг Хоа Бин са отбелязали, че годишен стокообмен от 100 млн. долара не съответства на потенциала на България и Виетнам.

Радев: Дължим на възрастните хора спокойни и достойни старини без страхове

През ноември т.г. ще се състои следващото заседание на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се очаква да постави акцент върху икономическото и инвестиционното партньорство в българско-виетнамските отношения. Като особено перспективни сфери двамата са откроили развитието на информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите, енергетиката, екологията, селското стопанство, медицината и фармацията, включително и чрез създаването на смесени предприятия.

"Високият икономически ръст на Виетнам през последните години заслужава признание и предизвиква интерес и от страна на български компании", е подчертал Румен Радев. Със своите богати културни и природни забележителности и България, и Виетнам имат възможност да се утвърждават като туристически центрове.

Председателят на БСК Радев посети предприятие с проект за работници от Виетнам

Държавният глава е призовал за възстановяване и на традициите в двустранния обмен в областта на образованието. В близкото минало 30 000 виетнамски граждани са получили висшето си образование или професионална квалификация в България, като днес много от тях заемат високопоставени позиции във Виетнам и са реален фактор за задълбочаване на връзките между двете държави. Чуонг Хоа Бин е изразил интереса на Виетнам за обучаване у нас на студенти в перспективни сфери като високите технологии, медицината и други.

Двамата са отбелязали доброто сътрудничество между България и Виетнам в рамките на международните организации. През следващата година Виетнам ще председателства АСЕАН и ще работи за разширяване на партньорството на България с тази общност.

По време на срещата днес е била обсъдена и ситуацията в региона на Южнокитайско море, като българският президент е изразил позицията на страната ни, че всички спорни териториални въпроси следва да се решават посредством диалог, мирни средства и спазване на международното право.
БГНЕС