На всички са осигурени добри условия на труд и са настанени в жилищни помещения на работодателя.
На всички са осигурени добри условия на труд и са настанени в жилищни помещения на работодателя. / dariknews.bg
Бълагрска стопанска камара успешно реализира пилотен проект за довеждане на работници от Виетнам в България. Председателят на БСК Радосвет Радев посети шуменското шивашко предприятие „Елит Колекшън Попов и Сие” ООД, за да приветства първите работници от азиатската страна.

Година след като от фирмата споделят за проблем с липсата на работна ръка и търсят съдействието на БСК, пилотния проект е вече успешно реализиран. На първи етап шестима виетнамци вече работят в предприятието, като се очакват още девет. На всички са осигурени добри условия на труд и са настанени в жилищни помещения на работодателя. 
 
„С голям ентусиазъм подготвихме този проект, спазвайки всички изсквания на България и на Виентам, за да може да привлечем този трудов ресурс. В град Шумен, в българско предприятие, хора дошли от другия край на света произвеждат продукция, която е за италианската армия. Естетсвено ползите остават в Бълагрия и аз като председател на Камарата съм изключитлено щастлив, че този проект успя”, заяви Радосвет Радев.

На всички са осигурени добри условия на труд и са настанени в жилищни помещения на работодателя.
dariknews.bg



Той допълни, че по време на реализацията на този проект БСК е получила съдействието на българската администрация. Радев обясни, че проекта е пилотен и благодарение на реализацията му, в бъдеще подобни идеи ще се осъществяват по-лесно.
 
„Не тябва да се мислим, че трябва да затрудняваме достъпа на тази работна сила до България, напротив България се конкурира с много други държави, имащи същия проблем. От тази гледна точка, в процеса който предстои да бъде анализиран ще посочим на българската администарция, онези пунктове които я правят неконкурентно способна за българския предприемач, защото ако процедурите са опростени, модерни и бързи, ние ще имаме конкурентно способна икономика”, коментира още Радосвет Радев.
 
Собственикът на шуменското шивашко предприятие Илия Попов подчерта, че БСК е най-близко до работещите предприятия и благодарения на нея се намират практически решения на проблемите на предприемачите.

На всички са осигурени добри условия на труд и са настанени в жилищни помещения на работодателя.
dariknews.bg



„Една фирма много трудно би се сдобила с чужди работници, ако няма помощта на БСК”, допълни Илия Попов. Той разказа, че новите служители много бързо са се адаптирали към работната среда и повишават производителността на предприятието.
 
Председателят на шуменската структура на БСК Николай Тончев също високо оцени успешно реализирания проект.

„Винаги сме обсъждали възможността да се доведат работници от Виетнам, за да се създаде конкуренция на работната сила на българския пазар, тъй като промишлеността и в Шуменска област изпитва голям недостиг на работна ръка”, каза още Тончев, допълвайки че БСК в цялата си история е подпомагала бълагрските предприятия и ще продължи да го прави.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари