Конфликтът няма да бъде кратък, той ще се разрасне, смята президентът
Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение (за изпращане на оръжие в Украйна) е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да бъде кратък, той ще се разрасне. Това каза президентът Румен Радев след тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини в Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

Само преди дни аз призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят и в България, припомни държавният глава и призова българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни.

Той каза още, че е недопустимо в центъра на столицата ни да се създават сблъсъци по повод войната и определи това като "опасно".

Тържествен водосвет на бойните знамена (СНИМКИ/ВИДЕО)

"По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг - общствен и човешки, е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да ги подкрепяме всячески, но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви, те нямат място у нас. Всеки, който пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната, трябва да бъде готов да понесе и своята отговорност", добави президентът.

Войната, която бушува непосредствено до нас и която до скоро считахме за немислима, изисква държавническо държане и адекватни решения, които да укрепват националната сигурност, коментира държавният глава.

Янев: Ние сме пред поредна национална катастрофа, а дори не сме във война

Запитан за политическия проект на Стефан Янев, който беше премиер в последните два служебни кабинета, Радев каза: "Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно в екип в назначения от мен кабинет, но впускането в партийната политика се оказва за много от тях непосилно. Това е за втори път - на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с поставени лица, ако аз подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично, каза Радев.