Официално учредяват партията на бившия служебен премиер Стефан Янев. Проектът се казва „Български възход”. Днес бяха представени целите, идеите и задачите пред новата партия, а Янев заяви, че съвсем скоро очаква и предсрочни избори

Преди началото Стефан Янев се спря пред медиите с коментар и първа заявка на партията: "В българското политическо пространство, а и в международното пространство, връзката между партиите и гражданското общество е нарушена. Зее пропаст. Затова нашата амбиция, поставяйки началото на новата партия, е именно да запълним този вакуум" и допълни: "Да направим така, че партийният живот да бъде свързан с гражданското общество, да отговаря на нуждите и желанията на хората за промяна и по-добро управление, независимо в коя власт".

В залата пред съпартийците и на специален брифинг медиите той благодари за подкрепата на всички "при изграждането на една нова, смислена и полезна формация, която ще има важна роля в политическия живот на страната". 

"Надявам се след време да разказваме на децата и внуците си за този ден и без притеснение, и без да се срамуваме, а гледайки назад с гордост да казваме: И аз бях там, бях част от този процес. Днес заедно поставяме едно ново начало, което се надявам да е ново начало и за българската политика. Демонстрация как всяка една българска партия трябва да работи, а именно - отразявайки предпочитанията на своите избиратели", допълни той. 

По думите му, това ще е формация, която ще бъде близо до хората и ще работи за тях. "Във вътрешнопартиен план ще направим всичко възможно да бъдат отчитани позициите и експертизата на нашите симпатизанти. Аз вярвам, че всеки успех е резултат от работата на един добър екип. Нашата основна задача е да изградим точно такъв екип. Да говорим повече за НИЕ и по-малко за АЗ", допълни Стефан Янев и обясни, че днешното събитие не е просто самоцел. 

"Ние не го правим заради нашето его или защото търсим слава, престиж. Всеки от нас е постигнал достатъчно. Време е да даваме повече за страната си и да мислим за нашето утре", каза още Янев. 

Той категорично отрече партията му да е свързана с президента Румен Радев. „Ако свързвате президент със създаването на партия, означава, че подлагате някакъв сценарий, в който президентът иска да влияе на политическия процес, без да носи отговорност. Мисля, че това той не го иска и няма да го направи", заяви Янев и подчерта, че "Български възход" е абсолютно автономен партиен субект, който ще се бори за доверието на всички български граждани. "Свикнахме с ниска избирателна активност. Моят апел е към апатичните, негласуващите – да гласуват. Ще работим в тази посока", каза още експремиерът. 

На въпрос къде ще бъде разположена "Български възход" в политическото пространство, той отговори: "Там, където се намира националният консерватизъм".

Янев коментира и кризата около спирането на доставките на руски газ за България. Заяви, че тази ситуация подлага на стрес икономическата система на страната ни. Експремиерът опрадели действията на правителството в този контекст като "хаотични" и допълни, че какъвто и съвет да даде на управляващите, те едва ли ще променят поведението си.

"Не можем повече да толерираме политическа безотговорност, тази некомпетентност, този безумен авантюризъм, който ни води към дъното. Защото нека го кажем директно - ние сме пред поредна национална катастрофа, а дори не сме във война", посочи Стефан Янев. 

Той не изключи възможността за предсрочни избори. 

"Не мога да кажа кога са възможни тези предсрочни избори, нямам кристална топка, но вероятно до есента", посочи Янев.