Яне Янев: Медиците ни са законни кандидати за евродепутати
Яне Янев: Медиците ни са законни кандидати за евродепутати / снимка: Sofia Photo Agency
Няма законови пречки пред издигането на кандидатурите на шестимата български медици, подсъдими в Либия, за евродепутати. Това заяви председателят на партията „Ред, законност и справедливост” Яне Янев. Предложението си за промени в Закона за избор на евродепутати, които да позволят издигането на техните кандидатури, той обясни с опита да провери колко от българските депутати искрено съчувстват на сънародниците ни в Либия. Янев обяви, че партията му започва общонационална подписка в подкрепа на изпращането на шестимата медици в Европейския парламент.

След като обяви, че изпращането на медиците ни в Европарламента е единственият път към тяхното спасение, Дарик попита Яне Янев дали би могъл да изброи имената на шестимата подсъдими в Джамахирията наши сънародници. Лидерът на „Ред, законност и справедливост” обърка името на д-р Здравко Георгиев, като го нарече Краев, не можа да се сети за имената на останалите медицински сестри и се опита да си помогне с листата пред себе си.

Яне Янев обяви, че окончателното решение за начина, по който ще бъдат издигнати кандидатурите на шестимата ни медици за евродепутати, ще бъде оповестен на 29 март, но обеща, че това ще е гражданска листа и че в нея няма да има нито един представител на партия „Ред, законност и справедливост”.

На въпрос на Дарик дали може да поеме отговорността за това, че на евроизборите могат да бъдат избрани само част от медиците ни, Янев отговори: „Рискът е силно занижен при условие, че самите медици, а не Яне Янев или който и да било политик, подреди листата”.

Той призова всички депутати, които не са подкрепил предложените от него промени в Закона за избор на евродепутати, да свалят от реверите си лентичките в подкрепа на медиците ни „Не сте сами”.