Първолак набил охранител
Първолак набил охранител / снимкa: Sofia Photo Agency
Първолак набил охранител
25907
Първолак набил охранител
  • Първолак набил охранител

Първокласник от основно училище „Климент Охридски" в район „Южен" в Пловдив е набил охранител преди две години. Това стана ясно след днешното отчетно заседание на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Според секретаря на комисията Петко Василев, малчуганът крещял и се държал неприлично след което посегнал на пенсионирания охранител, който му направил забележка за поведението. Пазачът не посмял да отвърне на детето, а само информирал директора на училището за инцидента.

Директорът на училището Елена Трифонова, изрази недоумението си от раздухването на случая. Случката е от февруари 2008-ма година и съм уведомила всички комисии и необходими институции, категорична бе Трифонова. Момчето наистина беше проблемно, но взехме всички необходими мерки, за да се справим и той беше преместен в друго училище и от тогава няма данни за други негови провинения, каза в заключение Трифонова. 

На днешното си заседание, комисията отчете с 39 по-малко престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни в сравнение с 2008-ма година. Увеличение се наблюдава при престъпленията, свързани с наркотици. Двойно е скочила и броят на блудствата с момичета, които са 12 за миналата година. Пет сасексуалните посегателства, извършени от малолетни.

През 2009-та година общо 124 деца са станали жертва на посегателства от престъпен характер като кражба, побой и блудство. 50% от общо 200 закононарушения, извършени от подрастващите, са кражби, като 30% от тях са взломни. Малолетните крадци все по-често използвали технически средства като „мечи лапи", подправени ключове и отвертки, допълни Василев.