/ DarikNews.bg
Парламентарната комисия, която ще обсъжда проекта за Конституция, заседава за първи път.

Днес бяха приети вътрешните правила за работата на Комисията. 

Предлага се към комисията да има експертен съвет, а членовете в него да се предлагат от парламентарните групи и депутатите, както и от неправителствени организации и университети, в които се изучава право.
 

Комисия за Конституцията
DarikNews.bg



Председателката на комисията Десислава Атанасова призова партиите, които не участват в комисията (бел. ред. БСП и ДПС), да направят предложения за членове в състава на експертния съвет.

"Това не е Конституцията и проекта на ГЕРБ, това е Конституцията на Република България. Колкото по-сериозно академично присъствие има, толкова по-ценен ще бъде дебатът", коментира пред журналисти Десислава Атанасова и апелира в дискусията да участват всички признати авторитети.

"Всеки, който държи на титлата си, не би се съобразил с партийна повеля", каза още депутатката от ГЕРБ във връзка с призива на соцлидерката Корнелия Нинова съсловните организации да бойкотират Комисията. 

Атанасова посочи, че последният срок да бъде разглеждан проекта за Конституция на ГЕРБ е 2 февруари, а крайният срок за работата на комисията е 2 декември. Дотогава тази комисия трябва да има доклад, който да представи на Народното събрание, уточни тя.

Десислава Атанасова отново припомни, че Венецианската комисия ще се произнесе по въпроса за Конституцията в средата на ноември.

"Становището на Венецианската комисия не е задължително за България. Мен ме зарадва фактът, че при дебата за резолюцията за България се говореше и за промени в Конституцията. Тоест този процес се наблюдава и в Брюксел. Важно е ние да създадем такива норми, които да отговорят на обществените очаквания тук, на българските граждани, а не толкова на външните за България институции", каза още тя.

Атанасова изрази и подкрепа за намаляването на броя на депутатите, като уточни, че е важно качеството на хората, защото има много примери за народни представители, които обаче не ходят на работа.