/ БТА
Първите групи от бели щъркели вече прелитат над Бургас, съобщиха от Природозащитния център "Пода". Оттам посочват, че пролетната миграция е започнала и птичите ята започват да се връщат от юг.

Тази година зимата не дойде в района на Бургас, а се очертава, че ще минем и без Баба Марта, защото щъркелите вече активно прелитат над защитената местност "Пода" и над самия град, казаха природозащитниците от центъра.

Ято бели щъркели долетя в Стара Загора (СНИМКИ)

Обичаят гласи, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види щъркел. Тези, които държат на обичая и на мартениците си, трябва да не ходят с поглед, вперен в небето. Само така ще избегнат впечатляващото зрелище на засега стотиците бели щъркели, коментираха от природозащитния център.

Белият щъркел зимува основно в Южна Африка, като пролетно време птиците прилитат около 15 000 км до местата за размножаване в Европа. По последни данни над Бургас всяка година прелитат 75 процента от европейската популация на белия щъркел - над 250 000 екземпляра. В Бургаско най-много щъркелови гнезда има в Средец и селата Димчево и Дебелт.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Галя Тенева, БТА