Първия сняг очакваме между 18 и 25 ноември
Първия сняг очакваме между 18 и 25 ноември / Sofia Photo Agency

Според прогнозите първите валежи от сняг в Софийско ще са между 18 и 25 ноември. Това каза в предаването „Дарик кафе” заместник-областният управител на София-град Цветослав Кръстев.

Един от кризисните участъци при снеговалеж в района на столицата си остава пътят София – Перник през Владая. Другите кризисни точки са подходите към Витоша и северната дъга на Околовръстния път, каза още Кръстев. Той е председател на кризисния щаб за координиране при извършване на спасителни и неотложно аварийно-възстановителни работи на територията на София. Щабът вече заседава, за да набележи превантивни мерки с оглед на настъпващия зимен сезон.

„До периода на очакваните валежи съвсем детайлно ще обследваме готовността както на всички институции, така и на частните фирми за тяхната готовност за действия при зимни условия. Най-вероятно докладът за тяхната готовност ще бъде готов в понеделник или вторник. Ще се проверяват тяхната готовност да мобилизират механизация, наличието на пясък, луга, човешки ресурс, планове за действие и т.н. Създаден е компетентен екип, който в момента извършва тази проверка”, обясни Кръстев.

„Не бих могъл да отправя забележки към съответните представители на институциите в рамките на щаба. Всички са достатъчно отзивчиви и амбициозни. Те поставят въпросите си пред мен, пък аз съм длъжен да почукам още по-нависоко, за да търся тяхното решение”, допълни той.

Целия разговор с Цветослав Кръстев чуйте в прикачения звуков файл