/ Министерство на отбраната
Първият български пилот на F-16 Александър Велинов смята, че възможностите на F-16 са много по-добри от тези на руските изтребители МиГ-29 заради многократните модернизации, съобщават от Министерството на отбраната.

„Възможностите на F-16 са много по-добри. Изтребителите F-16 са сравними по възраст с МиГ -29, но заради многократните модернизации и отлична поддържка на практика усещането е, че летиш на нов самолет.“ Това каза капитан Александър Велинов – първият българин, обучен да пилотира F-16. Преди ден той се завърна у нас, след като завърши първоначалния курс на ВВС на САЩ. Според капитан Велинов основните разлики между двата самолета са напълно новият радар и много различен метод на работа, както и изцяло обновената авионика, с която досега българските пилоти не са свикнали.

Освен него още 8 българи в момента са в различен етап на подготовка в САЩ. Предстои съвсем скоро още един българин да започне обучение на F-16, разказа капитан Велинов. „Наясно съм с предизвикателствата, пред които ще бъдем изправени с връщането си тук, и се надявам да оправдаем очакванията“, сподели още Александър Велинов.