Първанов: Влизаме в ЕС с амбицията да засилим Съюза
Първанов: Влизаме в ЕС с амбицията да засилим Съюза / netinfo
В присъствието на президента Георги Първанов, на председателя на парламента Георги Пирински и премиера Сергей Станишев знамената на България и на Европейския съюз бяха тържествено издигнати на церемония пред Паметника на Незнайния войн в София.    
   
Сред чуждестранните гости на церемонията бяха председателят на Европейския парламент Жозеп Борел, еврокомисарят по разширяването Оли Рен, министърът на външните работи на ротационния председател на ЕС Германия Франк-Валтер Щайнмайер, докладчикът за България в Европейския парламент Джефри Ван Орден.
   
В началото на церемонията българският държавен глава прие почетния караул на Националната гвардейска рота по случай приемането на България в Европейския съюз. След това националното знаме на Република България беше издигнато под звуците на българския химн, а знамето на ЕС на фона на Ода на радостта - химн на ЕС.
    
Президентът Първанов поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.        
    
На церемонията присъстваха министри и зам.-министри, депутати, лидери на политически сили, представители на дипломатическия корпус, първият български еврокомисар Меглена Кунева, духовници, военни, министри от страните членки на ЕС, много чуждестранни гости и граждани. 
  
Днес без съмнение можем да кажем, че е един исторически, велик ден за България, един ден, за който живяха, за който се бориха поколения българи. Днес е ден на историческата справедливост, защото по дух, по самочувствие българите винаги са се чувствали европейци от времето на създаването на българската държава насетне. Ние влизаме в ЕС с амбицията не да бъдем консуматор, а с желанието и стремежа реално да засилим ЕС със стабилните си макроикономически показатели, с динамичното си развитие през последните години, със способността ни да генерираме сигурност в един труден, сложен регион, какъвто е регионът на Балканите, отбеляза Георги Първанов.
 
Ние днес празнуваме заслужено, но добре осъзнаваме, че членството в ЕС не е еднократен акт, а процес, който ще продължи в следващите месеци и години, и който ще изисква нови допълнителни усилия да отговорим на допълнителните препоръки на европейските институции, усилия реално да можем да се впишем в европейския икономически и социален модел, усилия да издигнем жизнения стандарт на българина до този на водещите европейски страни и народи, заяви още президентът Първанов.