Първанов, Пирински и Станишев пренебрегват заплахи за бойкот в Пловдив
Първанов, Пирински и Станишев пренебрегват заплахи за бойкот в Пловдив / снимка: Даниела Ковачева

Президентът, премиерът и председателят на Народното събрание са потвърдили, че ще вземат участие в тържествата в Пловдив по случай 6 септември, въпреки заплахите за бойкот и протести срещу присъствието им. Кметът Славчо Атанасов им изпрати покани, въпреки призива на ДСБ да не го прави заради злоупотребите с еврофондовете и дискредитирането на България пред ЕС.

Той обясни, че поканите не са персонални, а към институциите, които представляват Първанов, Пирински и Станишев и призова в Деня на Съединението пловдивчани да загърбят нещата, които разделят нацията. За тържествената заря кметът на Пловдив е поканил и своите колеги от София, Варна, Бургас и Велико Търново. Над 400 гости се очаква да присъстват вечерта на традиционния празничен коктейл в ресторанта на хотел “Санкт Петербург”, който дават съвместно общината и областната управа.

Славчо Атанасов е категоричен, че няма да разреши на Атака и ДСБ да организират протестни митинги пред паметника на Съединението паралелно с церемонията на 6 септември. Ако искат разрешение за подобни прояви, ще го получат, но за друго място. Той предупреди, че провокиране на безредици и освирквания по време на зарята, каквито имаше миналата година срещу Станишев, ще е проява на лошо възпитание. Няма да обявим къде и кога ще протестираме и под каква форма, но се надяваме, че цяла България и управляващите ще чуят, че има много хора, които се срамуват от тях, каза лидерът на ДСБ – Пловдив Спас Гърневски. Той уточни, че в понеделник ще стане ясно кои партии от десницата ще участват в протестните прояви. Повечето, включително и ГЕРБ, бяха на позицията Пловдив да покани за празника само Първанов в качеството му на пряко избран държавен глава, и да пропусне политическите лица във властта.

Два безплатни концерта ще получат като подарък от общината пловдивчани по случай националния празник и деня на града 6 септември. Те ще са на Античния театър на 3 и 5 септември от 20 ч. Първата вечер ще гостува ансамбъл “Българе” със спектакъла “България през вековете”. Второто представление ще изнесе трупата на Нешка Робева, която ще представи своя мегаспектакъл “Бежанци”.

Новини от Пловдив