Първанов: Никой не се е опитвал да прави политически чадър
Първанов: Никой не се е опитвал да прави политически чадър / снимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов заяви, че независимо кой е бил съпричастен към президентската му кампания, всички са равни пред закона и призова съдебната власт да си свърши работата. Това каза той след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност по повод доклада на ОЛАФ, в който се цитират негови връзки с разследвания за пране на пари бизнесмен Людмил Стойков. На заседанието този въпрос му бе поставен от Минчо Спасов.

"Независимо от това дали някой е бил съпричастен към моята кампания или не - всички са равни пред закона, заяви президентът Георги Първанов. Дарителите на кампанията са преминали през рутинна проверка", посочи той и повтори апела си за оповестяване на приходите от предизборните кампании на всички партии.

Първанов отбеляза още, че Людмил Стойков е купил „Стомана Индъстри” и „Дюни” АД преди 2001 година. Държавният глава се позова на информации в медиите, че Людмил Стойков е разпродал собствеността си. По този повод Първанов попита кога Стойков има по-голяма полза – преди или сега. Президентът отново призова за по-ефективна работа между българските и европейските институции и изрази надежда, че ще бъде изяснен въпросът кога и как са се появили политическите изводи в доклада на ОЛАФ. „Никой от нас не си е помислял да прави политически чадър. Споменатият случай е пример точно в обратния смисъл”, категоричен бе Първанов.

„Що се отнася до доклада ние трябва да дадем много ясни и категорични гаранции, че пазим и разходваме по предназначение - прозрачно, чисто парите на европейските данъкоплатци. Аз очаквам, че ще бъде изяснен въпросът кога и как са се появили политическите изводи. Не съм присъствал на това заседание от 18 юни, но има информацията, че там подобни изводи не са направени. Там е коментирана схемата, по която е ставало нарушаването на принципите и правилата на САПАРД. Защо и как са се появили тези изводи някой ще трябва да отговори”, каза Първанов.