Първанов: Независимостта е възможна при силна държава
Първанов: Независимостта е възможна при силна държава / снимкa: Sofia Photo Agency

„Независимостта днес е възможна при наличието на силна държава, която пази границите си, осигурява безопасността на гражданите си и се радва на уважението и респекта на своите граждани", каза президентът Георги Първанов във Велико Търново. Държавният глава дискутира съвременните измерения на независимостта на държавата и личността с младежи от клубовете „Съхрани българското".

Срещата в музей „Възраждане и учредително събрание" бе част от Националния младежки патриотичен събор, който се провежда в Старата столица под патронажа на Георги Първанов.

„Можем ли всъщност да имаме абсолютна независимост в съвременния, взаимно обвързан свят?", попита младежите президентът. В експозето си пред тях той акцентира, че независима може да бъде държава, която е част от демократичната общност, от едно силно съюзническо пространство, каквото за България са Европейският съюз и НАТО.

„Трябват много такт и мъдрост, за да умееш да защитиш националния интерес в рамките на общите цели. Реалната независимост е възможна при силна и ефективна икономика, осигурени енергийни източници, при наличието на финансова стабилност и устойчив икономически растеж", каза още Георги Първанов.

Президентът дискутира с младите хора: „Какво означава да си патриот днес?" и предложи на клубовете „Съхрани българското" да подемат инициатива за популяризиране на националните символи.

Утре държавният глава и участниците в събора ще се включат тържествата в чест на 100- годишнината от обявяването на Независимостта.