Първанов: Битката за АЕЦ „Козлодуй” не е самоцел
Първанов: Битката за АЕЦ „Козлодуй” не е самоцел / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

През 2007 година се сблъскахме с доста негативни явления в политическия живот като апатия към институциите и ниска избирателна активност. Това заяви в началото на своебразния си отчет президентът Георги Първанов.

По повод първата година от втория си мандат президентът и вицепрезидентът Ангел Марин отговарят на въпроси на български и чуждестранни медии, както и на въпроси на граждани. Събитието се провежда в НДК.

Корупцията в политическия живот се запазва, а партиите водят затихващ организационен живот - "това ли е перспективата на българския политически дебат" – риторично попита Първанов и предложи радикални промени в изборното законодателство и в Закона за политическите партии.

Трябва да се направи стъпка към утвърждаването на мажоритарната система, подчерта държавният глава и допълни, че хората искат да избират личности, а не изхабени политици, които са се скрили в пропорционалните листи. Президентът обяви, че е готов на финала на дебатите за промени в изборното законодателство да предложи на Народното събрание да се проведе референдум за въвеждане на смесена избирателна система.

Георги Първанов призова и да бъдат направени стъпки към разширяването на пряката демокрация чрез провеждането на национални референдуми.

Предлагам един референдум да е легитимен, ако в него са участвали не по-малко хора от тези, които са участвали в последните парламентарни избори, заяви президентът. Той апелира и към промяна на Закона за политическите партии в посока на завишаване на критериите за учредяване на политически партии и по-високи изисквания към минималния брой учредители.

Няма да инициирам референдум за намаляване на броя на депутатите, защото това ще означава намаляване на представителството на представителството на българския народ в парламента, каза държавният глава. Той се обяви и против въвеждането на задължително гласуване. Това е избор на повинност, давате ли си сметка какви политически чудовища могат да се родят, коментира още президентът.

При анализа на външната политика Георги Първанов заяви, че първата година от членството ни в ЕС е била успешна и че България има отговорно съюзническо поведение. Ние сме на път да възстановим ролята си на ключов фактор в енергетиката, заяви още президентът. Битката за повторното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” не е самоцелна, подчерта Първанов. Според него аргументите в тази битка трябва да са професионални експертни и провеждането на национален референдум по този въпрос не е сред тях.

Колкото до постоянните упреци на опозицията, че България се „путинизира”, Георги Първанов отвърна: „Да, путинизация има, българската опозиция много се е путинизирала, тъй като ляга и става с името на Путин”.