Пьотеринг: Ще отстояваме докрай позицията си по отношение на медиците в Либия
Пьотеринг: Ще отстояваме докрай позицията си по отношение на медиците в Либия / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг отправи призив към Либия да отмени смъртните присъди и да освободи българските медицински сестри. Във втория ден от визитата си у нас той говори в Народното събрание.

Обръщението на Ханс-Герт Пьотеринг към българския парламент и гостите, дошли да чуят изказването му, беше на български език. Обръщение, в което Пьотеринт каза, че преди два дни се е срещнал с близките на сестрите в Либия и носи в сърцето си тяхната мъка. Както и че носи лентата от кампанията „Не сте сами” в знак на солидарност със съдбата на осъдените. Те са български, но заедно с това са и гражданки на ЕС, подчерта председателят на ЕП.

„И днес повтарям още веднъж своя призив към Либия да отмени смъртните присъди и да освободи арестуваните медицински сестри, за да се върнат при своите семейства в България”, заяви Пьотеринг от трибуната на Народното събрание.

Целта не е да правим гръмогласни декларации, а българските медицински сестри да бъдат освободени, каза по-късно пред журналистите Пьотеринг и добави, че пътят е чрез дипломатически преговори и публично припомняне на отговорностите на Либия.

В деня, в който у нас стартира предизборната кампания за евровота, председателят на ЕП призова българите да участват активно в първите преки избори за депутати в Страсбург. Той окуражи България да продължи реформите и изрази надежда през ЕК да оцени целите ни като постигнати.

Ханс-Герт Пьотеринг се ангажира да постави пред Еврокомисията важния за България въпрос за съдбата на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. С уговорката, че това не е лесна задача.

Запитан за възможността в ЕП да влязат хора , принадлежали към бившата Държавна сигурност, Пьотеринг направи уговорката, че не познава изборния ни закон, но каза: „Всеки човек, който е сбъркал или се е заблудил в житейския си път, трябва да получи възможност да се поправи. Ние сме свободно демократично общество и всяка партия трябва да реши дали да включи такива членове в своите листи или не. За мен това е една легитимна, достоверна поправка, защото според мен всеки човек заслужава да има втори шанс”.