Пуснаха скандални записи на Танов и с премиера Борисов
Пуснаха скандални записи на Танов и с премиера Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Извънредна пресконференция на вестник „Галерия” - 14.01.2011
37094
Извънредна пресконференция на вестник „Галерия” - 14.01.2011
  • Извънредна пресконференция на вестник „Галерия” - 14.01.2011

Екипът на вестник „Галерия” пусна три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместник Антоний Странджев.

От тях става ясно, че премиерът нарежда на Ваньо Танов да изтегли митничари от фабриката за бира „Леденика” в Мездра, собственост на Михаил Михов, която произвеждала нелегално бира след отнемането на лиценза й. Танов свежда заповедта на заместника си Антоний Странджев, а след това се отчита на премиера Борисов.

Ваньо Танов цитира и думи на Михов, че той си е плащал на всички власти и сега не разбира защо го спират.

Разговорите са проведени в края на февруари миналата година, когато е отнет лицензът, или началото на март, обясни Явор Дачков. Новата флашка с трите телефонни разговора е донесена снощи след 18.00 ч. лично на Дачков пред редакцията на изданието от млад мъж, който го чакал. Той не се представил, не казал кой го изпраща и само пожелал успех.

Във флашката има и четвърти разговор между Ваньо Танов и Симеон Дянков, който ще се публикува утре в извънреден брой на вестника.

Според проучване на екип на изданието Михаил Михов е вечерял със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков през лятото на миналата година. След това през август лицензът на бирената фабрика е бил върнат. Междувременно фабриката е получила и кредит от „СИ Банк”.

Явор Дачков заяви, че България не е мутренска държава и призова Бойко Борисов да си подаде оставката, така като би станало във всяка нормална държава. Той допълни още, че от политическото покровителство на контрабандата миналата година според различни оценки България е изгубила 3,5 млрд. лева.

Междувременно Европейската комисия официално е поискала от България повече информация за изнесените в последните дни записи на разговори между високопоставени политици.

По-късно през деня стана ясно, че разрешението за подслушването на Ваньо Танов е дадено от председател на софийски съд, каза депутатът Йордан Бакалов. Пред Дарик Бакалов допълни, че разрешението за подслушване е било дадено от избран за председател на "голям съд". На това описание отговаря бившият председател на СГС Георги Колев, който бе избран за председател на ВАС. Пред Българската телеграфна агенция той нито потвърди, нито отрече изнесената информация. По информация от два независими един от друг източника БТА съобщи, че искането за подслушването на Танов е направено от прокурора от Софийската градска прокуратура Пламен Георгиев.

Стенограма на първия разговор между Бойко Борисов и Ваньо Танов

Стенограма на разговора между Ваньо Танов и заместника му Антоний Странджев

Стенограма на втория разговор между Бойко Борисов и Ваньо Танов

Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна преди седмица. Тогава от вестник „Галерия” разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам”, заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници” е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена”. Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Чуйте в прикачения звуков файл извънредната пресконференция на вестник „Галерия"