Пускат длъжниците на община Разград в интернет, докато платят
Пускат длъжниците на община Разград в интернет, докато платят / снимка: Радка Минчева

Имената на длъжниците на община Разград вече се публикуват в интернет страницата на местната управа, съобщи директорът на дирекция "Местни данъци и такси" Пешо Димитров. Санкцията се отнася за неплатилите най-малко две години данък сгради, налог за кола или патентен данък, които не са открити два пъти на адреса си.

Имената на неплатилите местни данъци и такси не са публикувани в списък със задълженията на всеки от тях, а е използвана формата на съобщение до конкретния длъжник. В него той се уведомява, че ако в срок до 14 дни от публикуването на съобщението, не се яви в община Разград да си плати налога или уговори разсрочено плащане, ще се счита, че редовно е връчен акт за установяване на задължение и преписката ще бъде предадена на Агенцията за държавни вземания. Ако си плати данъка преди двуседмичния срок, името му веднага ще бъде махнато от интернет страницата на община Разград, обясни директорът на дирекция "Местни данъци и такси". Санкцията ще се налага на всички, които не са плащали местните си данъци поне 2 години и два пъти не се открити на адреса си от данъчните инспектори.

Мярката вече е приложена спрямо известно разградско семейство. От публикуваните в сайта съобщения става ясно, че бившият шеф на Сметната палата в Разград Севдалин Йорданов не си е плащал данък сгради, както и данъка за колата, съпругата му - Веселка Йорданова също дължи налог за жилището и патентен данък за фирмата си.

Йорданов бе съден за длъжностно престъпление, заради това, че убедил шестима общински кметове в Разградско да платят на сина му чрез фирмата на Веселка Йорданова 16 000 лева за изготвянето на "анализ на управлението на общинското имущество и предлагане на препоръки за управлението му". Преди процеса Йорданов бе освободен от поста си заради недеклариране на конфликт на интереси. Разградският окръжен съд постанови, че е невинен, а Варненският апелативен потвърди оправдателната присъда, пред върховните магистрати тя не е обжалвана. Пешо Димитров не обяви каква е общата стойност на неплатените задължения на сем. Йорданови, каза само, че е под 1000 лв.