Александър Пулев
Александър Пулев / БГНЕС
Приех липсата на опит, приех липсата на капацитет, но няма как да бъде безучастен, когато се ощетява държавата, коментира министърът на иновациите и растежа
За смените на кадри в ББР имам два довода - оперативен колапс и потенциална безстопанственост. По първата тока от назначаването на Кирил Петков за министър, ББР не се развива добре, преструктурират се ревизии и се заменят кадри“. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев от трибуната на НС.

Тоест има пълна чистка, нулева приемственост, съвсем естествено банката фалира. Към момента има регистрирани над 300 000 малки и средни предприятия, през цялото време правителството на Петков е давал 3, 4 кредита месечно. По втората тема изтече информация, че държавата е била ощетена с 1 млн. лв. платени за консултантски услуги, като дори не е дадено писмено съгласие за тези разходи. Приех липсата на опит, приех липсата на капацитет, но няма как да бъде безучастен, когато се ощетява държавата, коментира министърът.

ГЕРБ: Петков е внесъл смяна на борда на ББР още преди да стане министър

„Има 22 млн. лв. разход само за заплати, тук говорим за приход, който едва компенсира тези разходи за заплати. Банката е била на оперативна печалба през 2018,2019, 2020г. и най-вероятно 2022г. Откъде обаче идват тези ресурси, за да бъде на оперативна печалба ББР, отговорът е много прост, те идват от стария кредитен портфейл, които е наследил Петков, чрез кредити се плащат заплати и банката има ресурс“, заяви още Пулев.

„Когато встъпихме в длъжност имаше 0 одобрени програми за 0 лв. От август месец досега има одобрени 10 програми за 20 млрд. лв. В момента за 2 програми общият ресурс е за 5 млрд. лв. Това не е моя победа, обикаляме от месеци с представители от местната власт, с областните управители всички областни градове, това е победа за всички нас. Аз осигурих една приемственост, дадохме глътка въздух на малките и средни предприятия в ситуация на криза. Във фаза 2 редовният кабинет трябва да разпределите тези средства по най-чистия и прозрачен начин. Може да разчитате на нас в това време, в което сме на власт, да ви помогнем да осигурите тази така искана приемственост“, подчерта още Пулев.
БГНЕС