Проверяват случая с новия паметник на Юзеирови
Проверяват случая с новия паметник на Юзеирови / снимкa: Дарик - Шумен, архив

„Никой не е събарял нищо в двора на Юзеирови, където вчера започна градеж на нов паметник", заяви за Дарик кметът на поповското село Славяново Васил Стоилов по повод информациите, че новостроящият се паметник е бил съборен. Един от работниците, наети за строителството, е занесъл скелето в двора на така наречения Клуб за приятелство и братство, който в момента се разрушава по инициатива на двамата братя. Община Попово извършва проверка по случая.

„Очаквам днес експертното становище от проверката на общината относно законността на градежа в с. Славяново", това заяви за Дарик прокурор Стефан Христов.

Кметът Васил Стоилов потвърди, че още вчера представители на отдел „Териториално и селищно устройство" от поповската община са били на мястото след подадения от него сигнал. По думите му, двамата работници от същото село са били наети от Юзеир Юзеиров, който се върнал от Белгия за една седмица и вероятно вчера отново е отпътувал. Според Стоилов това е поредната провокация на братята, която по думите му не се одобрява от жителите на селото.

Вчера пред Дарик Али Юзеиров заяви, че е започнало изграждането на монумент в частния им двор, който ще е висок 2,99 см и ще представлява същата, като съборената преди месец пирамида, с полумесец отгоре и плоча с текст :"Българийо, за тебе те умряха". „Това е наш двор и можем да строим каквото искаме под 3 м без нужда от разрешение", поясни той. Намеренията му бяха откриването да бъде на 26 ноември, когато е Курбан Байрям.

Други новини от Шумен