Проверяват как се изписват помощни средства на хора с увреждания
Проверяват как се изписват помощни средства на хора с увреждания / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проверяват как се изписват помощни средства на хора с увреждания
21786
Проверяват как се изписват помощни средства на хора с увреждания
  • Проверяват как се изписват помощни средства на хора с увреждания

От днес започват масирани проверки на процедурата, по която се изписват помощни средства и медицински изделия на хората с увреждания. Проверките ще обхванат десетте области с най-много сигнали за злоупотреби с парите за тези изделия, съобщи за Дарик заместник социалният министър Валентина Симеонова.
 
В проверките ще участват експерти на социалното и здравното министерство. Те ще проследяват работата на лекарите, извършващи медицинската оценка на хората с увреждания, качеството на продуктите на фирмите-доставчици на медицински изделия, както и статуса на ползвателите на изписаните помощни средства. По данни на социалното министерство до средата на тази година са били изписани 328 000 помощни средства и са изхарчени над 90 процента от заложените за тях средства.

От днес в длъжност встъпва третият заместник на министъра на труда и социалната политика. Христина Митрева ще отговаря за социалното осигуряване и политиката по доходите. Другите двама заместници на министър Тотю Младенов са Валентина Симеонова, която отговаря за социалното подпомагане и социалните услуги, и Красимир Попов, който ще ръководи международната дейност на министерството и ще координира участието в европейските програми и проекти.