/ Guliver/Getty Images
По разпореждане на главния прокурор започва проверка на собственици на недвижими имоти на стойност над половин милион и луксозни автомобили, съобщиха от прокуратурата.

През 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

У нас има 50 "Майбах"-а, 193 "Бентли"-та, 31 "Ламборджини"-та, 68 "Ролс-Ройс"-а и 93 "Ферари"-та, изчисляват от прокуратурата.

В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.

Националната агенция за приходите ще извърши данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установя датата на придобиване и стойността на колите, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация, както и произхода на паричните средства за закупуването им.

Ще се прави анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им. Ще се анализира доколко посочената цена на придобиване на МПС съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.

Ако бъде установено, че колата не я кара нейният собственик, също ще се търси информация.

НАП ще проверява и лицата, които през 2015 г. и 2016 г. са придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.
 
БТА