/ БГНЕС
Майките очакват приемането на законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания до 1 октомври
Протестиращите майки канят депутатите на среща в палатката си
98910
Протестиращите майки канят депутатите на среща в палатката си
  • Протестиращите майки канят депутатите на среща в палатката си
Какво означава "зависима независимост" и докога системата ще убива хората с увреждания у нас - тези проблеми ще поставят отново протестиращите майки на деца с увреждания на специална пресконференция при палатката до парламента ден преди празника на Независимостта.

За участие в срещата са поканени всички 240 депутати, като всеки от тях е получил писмена покана в пощенската си кутия в Народното събрание.
 
Майките на деца с увреждания се готвят за ефективни протести

Майките очакват от народните представители да поемат ясен ангажимент за изпълнението на техните искания - разглеждането и приемането на законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания. Майките канят депутатите на среща, за да ги попитат докога хората с увреждания и техните близки ще бъдат зависими от системата и на ръба на оцеляването.  

Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата формулира основното послание на майките: "Народните представители да разберат, че те също са хора като всички останали и имат елементарното право на живот, тъй като те са обречени". "Буквално, а не в преносен смисъл, нашите деца са обречени без тези законопроекти и без тази реформа. Много от хората не оцеляват. Няма точна статистика, но около 3000 с увреждания умират през зимните сезони от измръзване, глад - условията за живот, в които са поставени", заяви още тя.
 
След ваканцията: Майките на деца с увреждания посрещат депутатите

Протестиращите майки очакват приемането на законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания до 1 октомври.

И, въпреки че вторият законопроект е в период на обществено обсъждане до 27 септември, а след това трябва да мине през Министерския съвет, за да стигне до парламента, майките получили уверение от председателя на социалната комисия Хасан Адемов, че ще се направи всичко възможно за гласуването на двата закона.
 
Публикуваха проектозакона за хората с увреждания

"Този срок - 1 октомври, ни е обещан и от управляващите, и от срещите с Бойко Борисов, в следствие на тези четири месеца протести пред Народното събрание", поясни Иванова. Ако срокът не бъде спазен, майките излизат на ефективни протести в цялата страна още на следващия ден.