В началото на седмицата протестът с палаткови лагери на майките обхвана още три града у нас - Разград, Видин и Радомир.
В началото на седмицата протестът с палаткови лагери на майките обхвана още три града у нас - Разград, Видин и Радомир. / Дарик радио, Хасково
След ваканцията: Майките на деца с увреждания посрещат депутатите
98693
След ваканцията: Майките на деца с увреждания посрещат депутатите
  • След ваканцията: Майките на деца с увреждания посрещат депутатите
Майките от инициативата "Системата ни убива" ще посрещат днес депутатите преди началото на парламентарното заседание, с традиционните си тениски и черни знамена, и с мълчание. По-малко от месец остава до 1 октомври - срокът, който майките поставиха на Народното събрание да приеме поне искания от тях закон за личната помощ и публикувания преди няколко дни закон за хората с увреждания.

Публикуваха проектозакона за хората с увреждания
 
Протестиращите майки настояват за разглеждането и приемането на закона за личната помощ, който вече е внесен в парламента от депутатите на "Воля", както и на подготвяния в продължение на четири месеца закон за хората с увреждания. Срокът, който те поставят, е 1 октомври.
 
Пред Дарик Кристина Николаева припомни, че първоначалното искане за пакетното приемане на три закона няма как да се случи: "Очевидно няма да стане приемането на закона за социалните услуги. Фактите са по-зле и от най-отчайващата прогноза, която дадохме, че няма да е готов до тогава. Поне тези двата да се приемат, но да се гласуват, не да се внесат в Народното събрание".

Реформата в системата за хората с увреждания започва от януари 2019 г.
 
Датата 1 октомври е ключова от гледна точка на бюджета, обясни още Кристина Николаева: "Ако те не се гласуват до тогава, това означава, че няма да се бюджетират законите за тази година, тяхното изпълнение няма да влезе в разчетите на бюджета, което означава, че се отлага с поне още една година".
 
В началото на седмицата протестът с палаткови лагери на майките обхвана още три града у нас - Разград, Видин и Радомир.