/ БГНЕС, архив
Реформата в социалната система, свързана с хората с увреждания, започва на 1 януари 2019 г., каза днес във Варна омбудсманът на Републиката Мая Манолова, която се срещна с майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа "Системата ни убива!". Тя посочи, че промените се правят за всички, а не за определени групи.
 
Предложеният проект на Закона за хора с увреждания не среща подкрепа

Манолова уточни, че от догодина ще има увеличение на финансовата подкрепа. По думите й ще започне и процедурата по изготвяне на индивидуална оценка на всеки човек с увреждане. До създаването на специализиран орган, който ще се занимава с тази дейност, работата ще поемат инструктори от Агенцията за социално подпомагане, които ще бъдат специално обучени, обясни Манолова.
 
С промени в законодателството ще се сложи ред и в отпускането на помощни средства, каза омбудсманът. По думите й сега се харчат милиони, но неефективно, защото държава не контролира нито качеството на помощните средства, нито цените, по които работят фирмите. Големите промени в тази система ще настъпят през 2020 г., а до тогава министърът на здравеопазването трябва да изготви и представи стандарти, на които да отговарят помощните средства, каза Манолова.
 
Родителите на деца с увреждания не трябва да са жертва на обстоятелствата

Закон на личната помощ ще има, допълни омбудсманът. По думите й той ще позволи тези, които изпълняват ролята на лични асистенти да бъдат осигурявани социално и здравно. Освен това ще се сложи ред кой и как има право да ползва услугата, тъй като в момента много общини определят собствени правила, обясни омбудсманът.
 
Манолова допълни, че от 2019 г. ще се задейства и нов фонд "Лична мобилност и достъпна среда", пред който ще могат да кандидатстват както публични, така и частни институции - например жилищни блокове, в които няма рампи, но живеят хора с увреждания.
 
Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите

Омбудсманът каза още, че в момента се работи и по закон за социалните услуги. Тя уточни, че ще настоява да се осигурят достатъчно услуги за хората с увреждания - дневни центрове, медицинска, социална, трудова рехабилитация. Важно е да се постигне и справедлива териториална разпределеност на тези услуги, а не да действат само в големите общини, каза Манолова.