/ БГНЕС
Майките от „Системата ни убива“ посрещат депутатите след ваканцията
98677
Майките от „Системата ни убива“ посрещат депутатите след ваканцията
  • Майките от „Системата ни убива“ посрещат депутатите след ваканцията
Майките от инициативата "Системата ни убива" се подготвят да посрещнат депутатите с мълчание и с черни знамена в сряда сутрин, когато е първото редовно заседание на парламента след лятната ваканция. Протестиращите майки припомнят, че до 1-ви октомври остава по-малко от месец и очакват в този срок Народното събрание да приеме поне искания от тях закон за личната помощ и публикувания преди няколко дни закон за хората с увреждания.

Започва новата сесия на парламента
 
Законът за личната помощ, разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и внесен в парламента от депутатите на Веселин Марешки, както и подготвяният в продължение на четири месеца закон за хората с увреждания, трябва да бъдат разгледани и гласувани до 1-ви октомври. Това искане поставят протестиращите майки на деца с увреждания, 29 дни преди посочения срок и ден преди първото редовно заседание на парламента.
 
Пред Дарик Кристина Николаева припомни, че първоначалното искане за пакетното приемане на три закона няма как да се случи: "Очевидно няма да стане приемането на закона за социалните услуги. Фактите са по-зле и от най-отчайващата прогноза, която дадохме, че няма да е готов до тогава. Министърът нали ни обясняваше, че още август ще е готов, всичките закони ще са готови. Поне тези двата да се приемат, но да се гласуват, не да се внесат в Народното събрание".

Публикуваха проектозакона за хората с увреждания
 
Датата 1 октомври е ключова от гледна точка на бюджета, обясни още Кристина Николаева: "Ако те не се гласуват до тогава, това означава, че няма да се бюджетират законите за тази година, тяхното изпълнение няма да влезе в разчетите на бюджета, което означава, че се отлага с поне още една година".
 
В сряда сутрин майките ще се съберат на палатката зад парламента, за да посрещат идващите на работа депутати с традиционните си тениски, с черни знамена и с мълчание.

Реформата в системата за хората с увреждания започва от януари 2019 г.