Протест на майки на деца с увреждания
Протест на майки на деца с увреждания / Елена Бейкова, Дарик радио
Те посрещаха депутатите с черни знамена и с мълчание
Майките от инициативата "Системата ни убива" се подготвят за ефективни протести още на 2-ри октомври, ако до 1-ви октомври Народното събрание не приеме законите за личната помощ и за хората с увреждания. Това обяви Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата, по време на днешната демонстрация при палатковия лагер зад парламента. Майките посрещаха идващите на работа депутати с черни знамена и с мълчание.

След ваканцията: Майките на деца с увреждания посрещат депутатите
 
В първия ден от редовната работа на депутатите протестиращите майки на деца с увреждания излязоха да ги посрещнат и ще дежурят в палатковия лагер през целия ден. Вера Иванова припомни за какво протестират майките вече четвърти месец.

Протест на майки на деца с увреждания
Елена Бейкова, Дарик радио

"Искаме да им покажем, че ние сме тук. Остават 27 дни до срока, който сме поставили за приемането на законите, за реформата. За момента ние не виждаме желание и голяма воля от тяхна страна, затова за пореден път им показваме, че ние няма да се отказваме и ще бъдем тук докато се случи промяната" коментира Иванова.

Публикуваха проектозакона за хората с увреждания
 
Майките очакват до 1-ви октомври да бъдат разгледани и одобрени законът за личната помощ и публикуваният преди няколко дни закон за хората с увреждания. Колкото до закона за социалните услуги, към момента за него има разработена концепция, а майките не участват в написването му, тъй като никой не ги е поканил за такова участие. Вера Иванова сподели своите очаквания за развитието на нещата в следващите седмици.
 
Реформата в системата за хората с увреждания започва от януари 2019 г.

"Ние много надежди нямаме, защото през годините толкова пъти сме лъгани, толкова пъти ни е обещавано. В крайна сметка, налице няма нищо, нито реформа, хората с увреждания стават все по-зле. Ние няма да мръднем оттук. Непрекъснато сме тук. Това, което забелязвам е че при тях промяна няма. Отново ни подминават, гледат в другата посока и все едно ние не съществуваме", обясни още Вера.
 
От днес към инициативата "Системата ни убива" се включват майки от Видин, Радомир и Разград.