Бисер Петков
Бисер Петков / БГНЕС
Докъде стигна работната група със законопроекта за хората с увреждания?
98523
Докъде стигна работната група със законопроекта за хората с увреждания?
  • Докъде стигна работната група със законопроекта за хората с увреждания?
Новата месечна помощ за хората с увреждания, която ще зависи от процента в телковото решение и ще е в размер от 35 до 198 лева, в зависимост от групата на инвалидност, ще влезе в сила от началото на следващата година и няма да бъде обвързана с индивидуалната оценка на потребностите. Това ще бъде заложено в окончателния вариант на новия закон за хората с увреждания, съобщи социалният министър Бисер Петков след днешното последно заседание на работната група по законопроекта.
 
Самият закон ще влезе в сила шест месеца след обнародването му, което означава около средата на следващата година. В него ще бъдат заложен нов принцип за финансиране на организациите на хората с увреждания - всяка от тях ще може да кандидатства за средства с проекти, а национално представителните организации ще продължат да получават субсидии.

Реформата в системата за хората с увреждания започва от януари 2019 г.
 
Въпреки че финансовата подкрепа за хората с увреждания в новия закон ще зависи отново от намалената работоспособност, а не от оценката на потребностите, в бъдеще ще се мисли за отвързването й от телковото решение, обясни социалният министър: "Въпросът обаче как точно ще се използва тази месечна издръжка за увреждане, съответно как да се параметризира, остана да се реши на следващ етап".
 
Майките на деца с увреждания подчертаха, че няма яснота от кога ще влезе в сила индивидуалната оценка на потребностите. Вера Иванова от "Системата ни убива": "Все още оценката ще бъде по проценти на ТЕЛК и няма конкретна година кога ще започне индивидуална оценка според нуждите на човека".

Предложеният проект на Закона за хора с увреждания не среща подкрепа
 
Това, което стана ясно, е че от 1 януари 2020 година ще заработи новият специализиран орган за хората с увреждания, който ще извършва индивидуална оценка на потребностите. Тогава ще влезе в сила и новият механизъм за отпускане на помощните средства чрез здравното министерство. Министър Петков обясни, че новият орган ще обединява звена и функции на две агенции: "На практика Агенцията за хора с увреждания да се трансформира и доколкото е предвидено този специализиран орган да извършва индивидуалната оценка, той е и част от звената, които първоначално ще правят това и ще изградят капацитет за това в Агенцията за социално подпомагане, също би трябвало да премине към този орган и да формират териториалните му поделения".
 
Колкото до субсидирането на национално представителните организации, то се запазва и в новия закон, а за тези, които нямат такава представителност, ще могат да кандидатстват за средства на проектен принцип. Майките припомниха старите си искания: "Нашето искане от няколко години насам е спирането на субсидиите на национално представителните организации, защото смятаме, че това не са партии. Финансиране - да, но на равен принцип с равно право на всички НПО-та по проекти. Независимо дали някой е член на национално представителна организация, той трябва да се възползва от всяка една преференция, от която би се възползвал и друг човек с увреждане, който е член на национално представителна организация".

Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите
 
Как ще изглежда законопроектът за хората с увреждания, който ще бъде публикуван за обществено обсъждане, ще стане ясно в понеделник, а утре сутрин вариантът му ще бъде обсъден на среща при вицепремиера Томислав Дончев.