/ БГНЕС
Протест пред турското посолство срещу изказването на Чавушоглу
101179
Протест пред турското посолство срещу изказването на Чавушоглу
  • Протест пред турското посолство срещу изказването на Чавушоглу
ВМРО излезе на протест пред посолството на Турция в София и настоя за незабавно извинение от страна на Република Турция. Дипломатическият скандал между София и Анкара продължава. Преди дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че върху България е оказван натиск от Турция при приемането на Закона за вероизповеданията.

Маргарита Колева

 
Турция отказа да се извини за твърдението, че се е месила във вътрешните ни работи. Петчасовата среднощна среща на премиера Бойко Борисов в двореца „Снагов” край Букурещ  с турския вицепрезидент Фуат Октай завърши без резултат, а в петък външното ни министерство връчи демарш на посланика на Турция у нас. Заради отказа на Турция да се извини, ВМРО излезе на протест пред турското посолство.

Дипломатическо напрежение между България и Турция (ОБЗОР)

Думите на турския външен министър са поредната провокация, смята Христо Иванов от младежката организация на ВМРО.

Маргарита Колева

 
„Ние сме тук, за да заявим, че е недопустимо Р Турция да се намества във вътрешните работи на Р България. Турция трябва да се извини на първо място за  това изказване и, на второ място, да преустанови действията си. Те казаха, то не е нещо, което е преднамерено, нещо, което е обмислено. Напротив, турската дипломация - при нея няма нищо необмислено, нищо некоординирано. “

Вероизповеданията в България ще могат да се финансират и от чужди държави

Според Владимир Митов, председател на Софийската организация на ВМРО намеса по един или друг начин е имало и на това трябва да се сложи край.

Маргарита Колева

 
„Смятам, че проблем има на много високо дипломатическо ниво. Турция е повлияла, макар и не пряко на българското правителство, но през различни протурски партии, чрез различни организации на мюфтийството. В дипломацията има едно гласно и негласно извинение. Те не искат дори негласно да се извинят. Спомням си, преди няколко години, уж не разбирайки, излязоха едни карти на Турция, в които влизаха български територии от Кърджалийско, нагоре - Шумен и Разградско. Оттук нататък трябва малко по-остро България и световната дипломация да разберат, че Турция не работи коректно спрямо своите партньори и съседи“.
 
Освен привърженици на ВМРО, на протеста имаше и граждани.
 
Участниците в протеста заявиха също, че настояват отхвърлените текстове на Обединени патриоти в Закона за вероизповеданията, които целят спиране на финансирането на религиите у нас от чужбина да бъда преразгледани и приети.