Прокуратурата в Пловдив подгони районните кметове за уличните дупки
Прокуратурата в Пловдив подгони районните кметове за уличните дупки / netinfo

Прокуратурата в Пловдив ще провери как са изразходвани парите, отпуснати от общината на районните кметства за запълване на дупките по улиците, съобщи окръжният прокурор Андрей Атанасов след тристранната среща между община, прокуратура и полиция.

Проверката ще покаже дали отпуснатите през декември 2007 година средства са усвоени по предназначение, ако не са, защо не са и защо не се е погрижил всеки кмет да въведе улиците в приличен вид, след като е имал финансова възможност за това, обясни Атанасов. Ако се открие, че става дума за безстопанственост, прокуратурата ще вземе съответните мерки, защото когато стане пътнотранспортно произшествие и общината бъде осъдена, някой трябва да понесе отговорност и това е този, който не си е свършил работата, заяви окръжният прокурор.

Той допълни, че който не си е свършил работата, ще си понесе съответната административна или наказателна отговорност.

Прокуратурата образува проверка за разделното сметосъбиране в Пловдив, съобщи още Андрей Атанасов. Проверката е по сигнали, че липсват съдове за разделно сметосъбиране, каквито бе въведено в пет от шестте района на града в края на предишното управление.

Ще се проверява дали броят на съдовете при сключването на договора съответстват с тези, поставени на определените места. По този начин ще се подпомогне и контролната дейност на общината, защото тя е платила за услугата и трябва да иска качествено да се изпълнява, каза Андрей Атанасов.

Други новини от Пловдив