Бенчо Бенчев
Бенчо Бенчев / nova.bg
Бизнесменът и общински съветник Бенчо Бенчев бе призован днес от Окръжния следствен отдел в Бургас, за да бъде привлечен под наказателна отговорност за лично укривателство. Това съобщиха от прокуратурата. Срещу Бенчев към момента не е повдигнато обвинение, подчертаха от там. Това може да бъде направено едва след като бъдат извършени предвидените процесуални действия и му се даде възможност той да организира защитата си.

Видео показва как ни връщат задържаните в Истанбул българи

Разследването се провежда под надзора на Районната прокуратура в Бургас.

Бенчев се разследва за това, че в периода 2-5 август в Истанбул е помогнал на обявения по това време за издирване Димитър Желязков-Очите да се укрие.

7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР (ОБЗОР)

В прессъобщението на прокуратурата дословно се посочва, че затова, че в Турция „е спомогнато на лице, извършило престъпление да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление – престъпление по чл.294 ал.І от НК.“

Прокуратурата даде подробности за акцията срещу групата на Митьо Очите

За това умишлено престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, се казва още в съобщението на магистратурата. Разследването на делото се провежда от следователи под надзора на екип от прокурори.

Несрин Узун: Станахме жертви на изключителната доброта на Бенчо Бенчев

По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, изискани са справки от ГКПП и пр.

В момента Бенчо Бенчев е в болница.