Прокуратурата разследва Министерството на труда и социалната политика
Прокуратурата разследва Министерството на труда и социалната политика / снимка: Sofia Photo Agency
Прокуратурата разследва Министерството на труда и социалната политика
21696
Прокуратурата разследва Министерството на труда и социалната политика
  • Прокуратурата разследва Министерството на труда и социалната политика

Прокуратурата образува досъдебно производство за ремонта на сградата на Министерството на труда и социалната политика в Стара Загора. Това съобщи заместник градският прокурор Божидар Джамбазов. Това е третото министерство, което прокуратурата разследва в резултат на „голямата ревизия". Ревизията е показала, че за Комплекса за социални услуги в Стара Загора държавата е похарчила над 10 млн. лева и ремонтът му излиза 2473 лв. на квадратен метър. Само за табелки в него социалното министерство е платило 35 868 лв.

Досъдебно производство е образувано във връзка с нарушенията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за ремонта на административната сграда на ведомството в Стара Загора. Разследването е в Софийска градска прокуратура, тъй като сградата е собственост на социалното министерство, обясни Божидар Джамбазов. То се води по чл. 282 от НК - за длъжностно престъпление. Джамбазов допълни, че в министерството има цели екипи, които се занимават с реализирането на една такава сделка, затова трябва да се открои кръгът от лица, които са виновни. До този момент няма повдигнати обвинения срещу бившия социален министър Емилия Масларова. Проверката на Софийска градска прокуратура и Държавната финансова инспекция са открили нарушения по процедурата по Закона за обществените поръчки, по която ремонтът е струвал над 10 млн.лв.

Бившият главен секретар на НС Огнян Аврамов се разследва за 2 сделки с нарушения по Закона за обществените поръчки, съобщи още Божидар Джамбазов. Едната е за доставка на асансьори за НС, а другата - за ремонт на жилища на парламента, която бе спряна от новия главен секретар. Щетата за държавата от двете сделки е за 3 млн. лв.

5 досъдебни производства се водят за нарушения и злоупотреби в Министерството на земеделието и Държавната агенция по горите извън разследванията за източване на еврофондове, съобщи Джамбазов. По делото срещу бившия председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков се разследват още 2 сделки за замяна, при които е ощетена държавата - за терени във Варна и Несебър.