Прокуратурата обвини мъж за подготовка за убийство на съдия
Прокуратурата обвини мъж за подготовка за убийство на съдия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата обвини Симеон Симеонов за подготовка за убийство на съдията Десислав Любомиров. Това съобщиха за БТА източници от разследването. Очаква се в събота от районния съд в София да бъде поискано постоянното задържане на Симеонов.

Той бе задържан и остава в ареста за 72 часа. Според източници, запознати с разследването, Симеонов е осъден от Любомиров като участник в престъпна група за разпространение на наркотици. Присъдата е постановена в Окръжния съд в Русе, когато Любомиров работел там. От близо година той вече е съдия в Софийския градски съд.

Заради информацията, че е следено цялото семейство на съдията, от 6 януари магистратът е с охрана. Сигналът в прокуратурата дошъл от полицията в Русе, където показания дал свидетел.

Осъдената от Любомиров група е била от няколко човека, като ръководителят й Пламен Кунчев е осъден задочно на близо десет години затвор. Според неофициална информация обаче той е избягал в ЮАР. Разследващи разказаха, че именно от него е поръчката за убийството, която Симеонов трябвало да изпълни.

Симеонов, познат в района на Русе с прякора Слънцето, също е осъден от Любомиров, но е с по-лека присъда още от началото на миналата година. Справка сочи, че делото вече е минало и втора инстанция - апелативен съд Велико Търново, където присъдата, постановена от Любомиров, е потвърдена. Сега предстои ВКС окончателно да реши процеса. Според оперативни данни групата на Кунчев имала връзки с други наркоразпространители от Плевен. Те пък били приближени на покойния вече Антон Милтенов-Клюна.