/ БГНЕС, архив
Прокуратурата пак повдигна обвинение на бизнесмена Иво Прокопиев. Според държавното обвинение имало основания да се разследва пране на пари при продажбата на дялове от компанията за добив и преработка на индустриални минерал „Каолин” от страна на дружеството „Алфа Финанс Холдинг”, чийто председател е Прокопиев.
 
Освен него са обвинени и Константин Ненов и Иван Ненков, които участват в ръководството на дружеството. Тримата са с мярка за неотклонение "подписка".
 
Междувременно от "Алфа Финанс Холдинг" определиха обвиненията като "поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България".
 
В писмо до медиите от Съвета на директорите на холдинга заявяват, че обвинението е "абсурдно, напълно неразбираемо и логически несвързано".

Декември 2017-а: Запорираха имущество на Иво Прокопиев за 200 млн. лева

През януари м.г. Прокопиев бе обвинен и за продажба на държавния дял от енергоразпределителното дружество ЕВН, което според прокуратурата станало на занижени цени.
 
Делото обаче така и не тръгна, след като три последователни съдилища върнаха обвинителния акт заради груби процесуални нарушения в него.