Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество / БГНЕС
Запорираха имущество на Иво Прокопиев за 200 млн. лв.
95646
Запорираха имущество на Иво Прокопиев за 200 млн. лв.
  • Запорираха имущество на Иво Прокопиев за 200 млн. лв.
Запорираха имущество на бизнесмена Иво Прокопиев за близо 200 млн. лв. заради несъответствие с доходите му. Блокирани са дялове и акции от капитала на 40 дружества, пряко и непряко контролирани от него, банкови сметки, наложена е и възбрана на къщата му в Созопол. Причината за искането на запора е сделката за приватизацията на дружеството „Каолин“ през 2000 година, обявиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

От своя страна Прокопиев обвини Комисията в безпрецедентна злоупотреба с власт. По думите му Държавната комисията за конфискация е използвана като бухалка и инструмент за репресия.

Проверката на доходите на Иво Прокопиев обхваща период от десет години. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира имоти, дялове, акции и банкови сметки на издателя на "Дневник" и „Капитал” и неговото семейство за 199 млн. лв. Искането на запора на средствата е заради сделката за приватизацията на дружество ” Каолин” през 2000 година, от чиято продажба през 2012-а Прокопиев получава 150 млн. лв. Дружеството е било придобито незаконно при занижена цена, заяви на пресконференция председателят на Комисията за гражданска конфискация Пламен Георгиев: „При приватизирането на „Каолин“ братът на Прокопиев и Даниела Шишкова, която е работила в неговите фирми, се включват месец и три дни преди приватизацията на дружеството, за да могат да придобият качеството длъжностни лица. Приватизационните сделки се сключват при изключително изгодни условия за плащане на 10% от цената на едно дружество и впоследствие се заплащат останалите 90%“.

Върху Комисията за конфискация е имало безпрецедентен натиск чрез медиите, както и теч на информация от самата комисия, оплака се нейният председател: „По смисъла на обезпечителните мерки, именно те да бъдат изненадващи за лицето, срещу което се налагат. В конкретния случай не бяха изненадващи, което говори, че има теч на информация. Кой е разпространил класифицирана информация, това вече е предмет на проверка на други органи, различни от Комисията“.

Бизнесменът Иво Прокопиев отговори с пресконференция, на която заяви, че нито едно от твърденията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество не е вярно. Той твърди, че сделката за "Каолин" е законна: „Със сигурност за сделката можем да кажем, че е законна, защото съдът е казал така. Имало е съдебно дело на три инстанции – ВКС е потвърдил присъдата на Разградския окръжен съд, че в сделката за „Каолин“ няма никакви нарушения.

Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата заради ЕВН
БГНЕС, архив

Свидетели сме на безпрецедентна злоупотреба с власт, категоричен е Прокопиев. Това е "груба заплаха за атентат срещу правото на собственост". По начина, по който се случва, може да се случи на всеки в България - с фиктивно обвинение, посочи той: „В случая се използва абсолютно тенденциозно и в нарушение на закона репресивната мощ на държавата, която има единствено за цел да подчини няколко независими медии“.

Прокопиев каза още, че е уведомил премиера Бойко Борисов и той е наясно със случващото се, но не е реагирал, което, според бизнесмена го прави съучастник в опита да бъдат заглушени гласовете с различно мнение. В случая - "Икономедия".