България все още се намира в „зелената зона” по разпространение на коронавируса, но вече е в началото на четвъртата вълна и заболеваемостта засега е ниска, но се увеличава постепенно. Това заяви пред NOVA съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Кацаров с прогноза: До 10 дни страната ни ще влезе в „оранжевата зона“


„Убедена съм, че тази вълна в страната ще бъде по-успешно посрещната. Колегите, които се занимават с лечебна медицина, вече имат процедура, по която да действат”, обясни професорът.

По думите й, пикът на четвъртата вълна у нас се очертава през септември.

За последните 24 часа: Нови 549 случая на COVID-19 у нас, 8 души са починали


Спазването на препоръчаните мерки зависи от хората, така че с оглед на постепенно развиващата се ситуация с увеличаващите се случаи, хората трябва сами да си упражняват контрол за личното здраве, посочи тя и уточни: 

„Респираторните вируси не може да ги спреш на едно място. Разпространението е най-голямо в област Бургас, но на второ място е София“.

Тя коментира и как върви ваксинацията при медицинските лица. Малко над 22% са ваксинираните здравни работници у нас. "Обаче имунизираните лекари и медицински сестри са висок процент. При лекарите вероятно вече е към 70%", обясни тя.

Колко време след ваксинация се постига най-високо ниво на защита срещу COVID-19

„Истината е, че в България има достатъчно ваксини, всеки има право да избира и каква ваксина точно да си сложи, който избор според мен трябва да направи личният му лекар. В повечето европейски държави ваксинацията е на много по-добро ниво и това се вижда“, каза проф. Кожухарова.

По думите ѝ към момента не се предвиждат такива мерки да се задължават част от важните професии – медицински, педагогически, да бъдат задължително ваксинирани, макар че все повече страни предприемат тези мерки.