Пулмологът обаче смята, че малките деца трябва да ходят присъствено, защото това би било голям стрес за тях
"2-3 седмици след либерализацията на мерките започна нарастване на случаите. Тази тенденция се наблюдава и след отварянето на училищата. В момента е взето балансирано решение - малките деца са на училище, защото те биха изпитали най-голям стрес". Такова мнение изрази пулмологът проф. Коста Костов пред NOVA.

По думите му в УМБАЛ "Св. Анна" има 70 пациенти с коронавирус. Около 5-6 души са в реанимация с пневмония и тежко протичане на заразата. Той съобщи, че там няма положителен пациент без тежка форма на пневмония.

Рекорден ръст на заразените с COVID-19 - 2760 са новите случаи


Пулмологът обаче разясни, че въпреки глобалният ръст на новозаразени и темпове на разпространение, смъртността от вируса е спаднала от 3 до 6 пъти.

Излекуван от COVID-19 обаче може да има симптоми на болестта до 6 месеца. По думите му близо 97% от пациентите, които са изписани след тежка или много тежка форма на  COVID-пневмония, страдат от различни симптоми, които са не по-малко от 5, средно около 14.

30 000 медицински сестри не достигат в България (ВИДЕО)

„Най-сериозните оплаквания, които остават при болните след COVID, са оплакванията от дихателната система. Тя е прицелният орган”, обясни проф. Костов.

„Проучванията сочат, че не по-малко от 50% от пациентите имат един или повече симптоми до към шестия месец”, обясни проф. Костов.

Оказва се, че имам пациенти без особени оплаквания, но когато им се направят изследвания се установяват дискретни трайни промени в дифузионния капацитет и в съпротивленията на дихателната система.

„Оптимист съм и се надявам по-голямата част от пациентите да преодолеят тази симптоматика”, коментира професорът.


 
NOVA