Предлагат се и дейности от болничната помощ да се извършват в доболничната
В проект за изменение на наредбата, определяща пакета дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, се предвижда институцията да заплаща медико-диагностично изследване за количествено определяне на антитела от клас IgG срещу спайк протеина на SARS-CoV-2. Целта е проследяване на имунния отговор при преболедували или ваксинирани срещу SARS-CoV-2.

Някои дейности, които досега са били извършвани в болничната помощ, ще може да се извършват в специализираната доболнична помощ според проекта. Предвижда се в доболничната помощ да се извършва изследване на определен туморен маркер, което ще позволи да се направи е оценка на риска за малигнизация или метастази при тумори на яйчниците, се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването.

Зелени сертификати вече и за повторно преболедувалите COVID-19

В проекта е предвидено в специализираната извънболнична помощ да се извършва и изследване на D-димер, което ще послужи за оценка на риска за тромботични усложнения при различни заболявания, включително и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, усложнения при пациенти със SARS-CoV-2 инфекция и др.

Изследване за установяване на минимум 14 високорискови канцерогенни типове на човешки папиломен вирус също се предвижда да се извършва в специализираната извънболнична помощ.

От началото на следващата година се предвижда при отчитане и обработване на здравна и медико-статистическа информация да се прилага нова класификационна система на медицинските процедури, е посочено още в проекта. Той е публикуван за обществено обсъждане до 19 декември на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.